Çiğdem AYDIN
Suudi Arabistan'a giden ve hac ziyareti sonrasında geçtiğimiz Perşembe günü adaya dönen 83 yaşındaki Esmer Nurçin, önceki gün ateş, öksürük, halsizlik, kalp ve solunum yetmezliği şikayetleriyle Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne kaldırıldı.
Yapılan tüm müdahalelere karşın Esmer Nurçin’in dün hayatını kaybetmesi, Sağlık Bakanlığı’nı ‘Mers hastalığı’ konusunda alarma geçirdi. Esmer Nine’nin kesin ölüm nedeninin, İstanbul’daki Hıfzısıhha Enstitüsü’nden gelecek rapor sonucunda belli olacağı açıklandı. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, Suudi Arabistan’dan gelen 6 kişi daha Lefkoşa devlet Hastanesi’nde karantina altında tutuluyor.
Hayatını kaybeden Esmer Nurçin ile birlikte aynı uçakta seyahat eden 53 Suudi Arabistan yolcusu ise polisin de yardımıyla aranıyor. Tüm yolcuların sağlık taramasından geçirileceği belirtilirken, Göğüs Hastalıkları birimindeki tüm diğer hastaların başka birimlere aktarıldığı, bir kısmının Gazimağusa Hastanesi’ne gönderildildiği öğrenildi.
Ailesi de sonuçları bekliyor
Bellapais’te ikamet eden ve Hacı olmak için 83 yaşında Suudi Arabistan’a giden 9 çocuk sahibi Esmer Nurçin’in, kalp hastası olduğunu ve uzun yolculuk nedeniyle yorgun düştüğünü belirten aile yakınları, ölüm sebebinin bir an önce aydınlığa kavuşmasını bekliyor. Diyalog’a konuşan aile yakınları “biz bu ölümün kalp rahatsızlığından kaynaklandığını düşünüyoruz ve Mers olduğuna inanmak istemiyoruz. Ancak yine de bakanlık tarafından yapılacak açıklamayı bekliyoruz”dedi.
Hayatını kaybeden Esmer Nurçin’in bugün Gelincik’te toprağa verilmesi bekleniyor.
Kamiloğlu: Kesin sonucu rapor belirleyecek
Hastane Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, TAK’a yaptığı açıklamada, aynı zamanda kalp hastası olup kalbinde pil takılı olan, şeker hastalığı, yüksek tansiyonu bulunan 83 yaşındaki kadın hasta E.N.’nin, dünden beri ateş, öksürük, halsizlik, kalp ve solunum yetmezliği şikayetleriyle yattığı hastanedeki tüm tedavilere rağmen kurtarılamadığını belirtti.
Ölüm nedeninin belirlenmesine yönelik, MERS dahil kesin tanı tetkikleri için örnekler alınıp Türkiye’deki Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderildiğini kaydeden Kamiloğlu, “Kaybettiğimiz vatandaşımızın kesin ölüm nedenine ait sonuç, Hıfzısıhha 'dan gelecek raporla belli olacak ve halkımıza duyurulacaktır. Konu dünden beri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi ve takibindedir. Bakanlığın aldığı tedbirlerle ilgili basın duyurusu da ilgili birim tarafından duyurulacaktır” dedi.
Bakanlık, ‘tüm önlemler alındı’ diyor
Sağlık Bakanlığı, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan Mers virüsü hakkında bir açıklama yaparak, Mers’e dair son gelişmelerin yakından takip edilmekte olduğunu vurguladı ve ülkede gerekli tüm önlemlerin alındığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürüten ‘Enfeksiyon Komitesinin’ konuyla ilgili titiz bir çalışma yürüttüğü vurgulandı.
Enfeksiyon komitesi irtibat numaraları…
Bakanlık açılamasında, Mers şüphesi taşıyan kişilerin ulaşabilecekleri telefon numaralarını da duyurdu. Buna göre Mers şüphesi taşıyan kişiler, 24 saat boyunca Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Komitesine, 0533 850 11 88 ve 0548 850 11 88 numaralı telefonları arayarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilecekler.
MERS nedir?
Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu bilgiler verildi:
“Hastalık ilk defa 2012’de Suudi Arabistan’da ortaya çıktı…
MERS-CoV, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bir virüstür. Dünya üzerinde 24 Ekim itibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 877 kişi tespit edilmiştir. Hastalık özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabilmektedir. Hastaların çoğu (%80’i) Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.
Sağlık Bakanlığımız MERS’e dair son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Enfeksiyon Komitesi, konu ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bu konu ile ilgili gerekli önlemler alınmıştır.
“Kuluçka döneminde bulaşıcı değil…”
Hastalığın 2 ile 14 gün süren bir kuluçka dönemi vardır. Yapılan araştırmalara göre hastalık kuluçka döneminde bulaştırıcı değildir.
6 kişi izole edilerek takibe alındı…
Hastalığın belirtileri ateş ile birlikte öksürük, nefes darlığı, kusma ve ishaldir. Şu ana kadar Suudi Arabistan’dan gelen ve MERS ile ilgili olabileceği düşünülen solunum semptomları olan 6 kişi hastanede izole edilerek takibe alınmıştır. Hastalardan biri kaybedilmiştir.
Yakın temastan kaçının
Mers şüphesi olan hastalar ile aynı uçakta bulunan kişiler başta Suudi Arabistan’dan gelenler olmak üzere tüm yolcularla temasa geçilip bilgilendirme yapılıp takip altına alınıyor.
Her ne kadar kuluçka döneminde bulaşma olmasa da bu kişilerle halkımızın ziyaretler vasıtasıyla yakın temasta bulunmaması önerilmektedir. Şüpheli hastalarla aynı uçakta olan tüm kişilere sağlık ekibimiz tarafından ulaşılıp bilgilendirme yapılacak ve 14 gün süre ile takibe alınacak.
El ilanları dağıtılacak…
Suudi Arabistan’dan ve vaka görülen ülkelerden gelen yolculara Ebola hastalığında olduğu gibi bilgilendirme ve iletişim detaylarının olduğu el ilanları dağıtılacaktır.
Hava alanında mevcut termal kamera uygulamamız da devam etmektedir. Dünyada ulaşımın çok kolaylaşması ve artması nedeniyle dünyanın herhangi bir yerinde görülen hastalık ülkemize de rahatlıkla ulaşabilmektedir.”
Uyulması gereken önlemler
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada uyulması gereken önlemleri de aktardı. Buna göre, uyulması önerilen önlemler şöyle:
“MERS, Ebola gibi hastalıkların yoğun olarak görüldüğü ülkelere zorunlu olmadıkça seyahat edilmemeli. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı.
Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler (şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, kemoterapi alan hastalar, kortizon tedavisi görenler, AIDS vakalar) hijyen kurallarına daha özenle uymalı.
Grip ve benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmeli.
Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam etmeli.
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalı.
Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kâğıt mendille kapatmalı. Kullanılan kâğıt mendili çöp kutusuna atılmalı ve kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmeli.
Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı.
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalı.Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizlenip dezenfekte etmelidir.”