Baf’taki Büyük Cami (Ebubekir Cami) 1974’ten sonra ilk kez ziyarete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla 1974’ten sonra ilk kez namaz da kılındı.
Caminin ziyarete açılışı nedeniyle KKTC’den yüzün üzerinde Kıbrıslı Türk de Baf’a gitti. Cami’de 40 yıl aradan sonra ilk namazı Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı. Talip Atalay’ın ziyareti, Güney Kıbrıs Başpiskoposu II. Hristostomos’un daveti üzerine 40 yıl aradan sonra bölgeyi ziyaret eden ilk Müftü olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıyor. Büyük Cami, Baf bölgesi Türk halkının Hristiyanlığa geçişini önemle ve kurduğu medrese ile pek çok alimin yetişmesinde ön ayak olan 1800’lerde yaşayan Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin Türbesinin de bulunmasından dolayı da önemli bir niteliği var.
Atalay: Başpiskopos’un büyük etkisi var
Din İşleri Başkanı Talip Atalay, camiden kılınan öğle namazından önce yaptığı konuşmada, Caminin içerisinde türbesi bulunan Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin Büyük Cami yanında Baf’taki Aşağı Cami’nin inşasında da önemli rol oynadığını kaydetti. Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin kurduğu medrese ile de bölgeye büyük hizmetler verdiğini anlatan Atalay, “Caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi İbrahim Sıtkı Hazretleri’nin burada yatıyor olması” dedi. Caminin ziyarete açılmasında Başpiskoposun önemli rol oynadığını, Güney Kıbrıs’taki eski eserlerden sorumlu dairenin Cami’nin eski eser olmasından dolayı herhangi bir faaliyet için izin vermediğini kaydeden Atalay, “Buranın açılmasında kilise ile olan ilişkilerimizin çok büyük önemi var…Başpiskopos dışında kimse bu konuya sıcak değil beklide” dedi.
Ortak basın toplantısı
Talip Atalay öğle namazını müteakip bölgeyi ziyaret eden II. Hristostomos’la cami bahçe kapısının önünde ortak basın toplantısı düzenledi.
Hristostomos konuşmasında Müftünün ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
En önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesi olduğunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere, ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu tüm adaya ait olduğunu kaydetti.