Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, bugüne kadar KKTC ile Türkiye arasında sosyal güvenlik ve iş gücü alanlarında 6 işbirliği anlaşması imzalandığını, 6 antlaşmanın 2’sinin son bir yıl içinde UBP-DP Hükümeti tarafından imzalandığını söyledi.
Bakan Saner, Diyalog TV’de katıldığı Güne Merhaba programında, Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanan, KKTC ile TC arasında imzalanan iş gücü anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu.
Saner, KKTC’de 93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti. 93 bin sigorta mükellefinin 43 bininin yabancı iş gücü olduğunu kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise 8 bin 500 olduğuna dikkat çekerek, 8 bin 500 KKTC vatandaşının bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hâlâ 35 bin işgücü açığı olduğuna işaret etti.
“İhraç işlemi zorlaşıyor”
Göreve gelir gelmez çalışma hayatındaki yasal düzenlemeleri de ele aldıklarını anlatan Bakan Saner "Artık hiç bir işçi, işverenin yapmadığı veya yerine getirmediği sorumluluklarından dolayı ülkeden ihraç edilmiyor. Bir daha af gelmesin diyoruz ya, bir daha af gelmemesi için yasal düzenlemeler yaptık; aflara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık" dedi. Saner, Bakanlığın çalışma yaşamında yaptığı düzenlemelerde tavrının çok net olduğunu ifade etti.
93 bin sigorta mükellefi… 8 bin 500 işsiz
Ana muhalefet tarafından itiraz edilen maddenin, anlaşmanın 4. maddesi olduğunu ifade eden Saner, ülkedeki reailiteden bahsedilecek olursa, KKTC’de 93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti. 93 bin sigorta mükellefinin 43 bininin yabancı iş gücü olduğunu kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise 8 bin 500 olduğuna dikkat çekerek, 8 bin 500 KKTC vatandaşının bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hâlâ 35 bin işgücü açığı olduğuna işaret etti.
Ezbere konuşmak yerine, rakamlarla konuşmayı tercih ettiğini ifade eden Bakan Saner, 43 bin yabancı iş gücünün ağırlıklı olarak inşaat, tarım ve turizm sektöründe çalıştığını söyledi.
Ön izinden taviz yok…
Kimsenin uygulanan ön izin prosedüründen ve şartlarından taviz vermeyeceğinin altını çizen Saner, "Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz. Ön izin koşulları bu ülke şartları için şart, gereklilik ve yapılması gerekir. Kimseye ne taviz veririm ne de verdirtirim" şeklinde konuştu.
KKTC ile TC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması ve İşbirliği Protokolü çerçevesinde çok büyük mesafeler ve kazanımlar kat ettiklerini ifade eden Bakan Saner, anlaşmanın sağladığı hak ve kazanımlar yerine yalnızca bir maddesinin konuşulmasını eleştirdi.
Anlaşma kapsamında tanınan geniş haklar konusunda bilgi veren Saner, imzalanan iş birliği anlaşmasında; Türkiye ile KKTC arasında sağlık hizmetlerinden karşılıklı olarak nasıl yararlanılacağının ele alındığını ve birçok çerçevede günün koşullarına göre yeniden düzenlenme yapıldığını ifade etti.