Tarım Dairesi, 29 Temmuz – 4 Ağustos dönemi içerisinde yerli ve ithal tarımsal ürünlerde yapılan gıda denetim sonuçlarını üretici ve ithalatçı isimlerini de açıklayarak, kamuoyuyla paylaştı.
Daire açıklamasında, 30 yerli üründen numune alınarak yapılan tahlillerde iki üründe limit üstü kalıntı tespit edildiği, 28 ithal üründe yapılan analizlerde de iki üründe limit üstü kalıntıya rastlandığı kaydedildi.
Açıklamada, 3 Ağustos’tan itibaren mor sarma ithaline izin verildiği de duyuruldu.
Öte yandan Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, yaz sezonu olması ve üzüm meyvesinin yaygın olarak tüketildiği bir dönemde olunması nedeniyle, ticari amaçla üretilen tüm üzüm bağlarından numuneler alarak tahlil yapıldığı, piyasaya sürülen tüm üzümlerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceği belirtildi.
2 ürünün hasadına izin verilmedi
Tarım Dairesi’nden yayınlanan haftalık basın bildirisinde, 22’si sultani üzüm 6’sı siyah üzüm, 1 patlıcan, 1 salatalık olmak üzere 30 üründe yapılan tahlillerde 2 üzüm örneğinde limit üstü kalıntıya rastlandığı ifade edildi.
Limit üstü kalıntı tespit edilen üzümlerden birinin sultani üzüm olduğu ve Güzelyurt’tan Şenol Çatak’a ait olduğu belirtilen açıklamada, diğerinin ise Ziyamet’ten Bilan Yılmaz’a ait olan siyah üzüm olduğu kaydedildi.
Daire açıklamasında her iki üreticiye ait olan ürünün hasadına izin verilmediği ve bir sonraki numune alımına kadar bekleneceği kaydedildi.
28 ithal ürünün 2’si kirli
Aynı tarihler arasında, armut, şeftali, taze fasulye, nektarin, barbunya, kayısı, biber, kiraz, elma, nar olmak üzere 28 ithal üründe tahlil yapıldığı belirtilen Tarım Dairesi açıklamasında, biri şeftali biri de nektarın olmak üzere iki üründe limit üstü kalıntıya rastlandığı kaydedildi.
Şeftali örneğinin SVS Ltd.’e, nektarin örneğinin de Onbaşı Ltd.’e ait olduğu ifade edilen açıklamada, limit üstü kalıntı rastlanan şeftalilerin Girne Belediyesi’ne ait Karaoğlanoğlu Çöp Toplama Merkezi’nde imha edildiği, nektarinlerin ise menşeine iade edildiği belirtildi.