Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile 15 banka arasında KOBİGEM tarafından yürütülen, Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı “ KOBİ Yapılanma ve İşletme Faiz Destek Programı” çerçevesinde protokol imzaladı. Protokolün imzalanması çerçevesinde dün bakanlıkta tören yapıldı. Bakan Atun, yaptığı konuşmada, 2017 yılında tüm yatırım kredilerinde TL’ye dönüşün yaşanacağını, döviz cinsinden yatırımın rafa kaldırılacağını belirtti.
“ KOBİ Yapılanma ve İşletme Faiz Destek Programı”na ilişkin protokolün bu yıl 15 banka imzalanacağın ve en fazla banka katılımının sağlanmış olduğunu söyleyen Atun, programla ilgili bilgi verdi.
KOBİ Yapılanma ve İşletme Faiz Destek Programı’nın imalatçı statüdeki sanayicilerin kullanımına sunulacağını, 2016 yılı sonu cirosu 100 bin TL ile 5 milyon TL arasında olan işletmeleri kapsayacağını söyleyen Atun, üst limitin işletme kredisi bağlamında 100 bin TL, hak ediş usulü yatırım kredisi bağlamında ise 200 bin TL olacağını kaydetti. Atun, kredi vadesinin 4 yıl olarak belirlendiğini, para cinsinin TL ve faiz oranının yüzde 14 olduğunu ancak piyasaya yansıyacak faiz tutarının yüzde 5.6 olacağını ifade etti. Vadenin ilk üç ay geri ödemesiz, 48 ay olduğunu söyleyen Atun, bu program için ayrılan kaynağın 3 milyon TL olduğunu belirtti. Atun, 16.6 milyon TL’lik bir hacmin ekonominin, işletmelerin kullanımına sunulmuş olacağını vurguladı.
2017 yılı hedefleri ve programları
Rekabet Gücü’nün Artırılması Kısmi Hibe Programı Projesi’ne 2017 yılında ayrılan kaynağın 5 milyon TL olduğunu söyleyen Atun, Girişimcilik Projesi’nin 22-23 Mart tarihlerinde yapılması planlanan “2. KKTC KOBİ Zirvesi’nde” açıklanacağını ayılan kaynağın 3 milyon 500 bin TL olduğunu kaydetti.