Diyalog Gazetesi

270 bin dönüm 500 milyon Sterlin 

KIBRIS

Güzelyurt’un tamamını satın almak için Meclis’in acilen karar üretmesi gerekiyor

Mert ÖZDEŞ
Kıbrıs müzakerelerinde her zaman ilk taviz bölgesi olarak gündeme gelen Güzelyurt’un tamamen Türkleşmesi için 500 milyon Sterlin dolayında bir paranın yeterli olacağı belirtiliyor. Bunun gerçekleşebilmesi için hükümetin bir an önce ‘Şerefiye Vergi Yasası’nı Meclis’ten geçirmesi ve ödemeler için kaynak yaratması gerekiyor.
Diyalog’a konuşan Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen, Güzelyurt’un tamamının 270 bin dönüm; satış için kendilerine başvuru yapan 365 Rum’a ait arazi tutarının ise 50 bin dönüme yakın olduğunu belirterek “Eğer ilk etapta bu 365 dosyayı sonuçlandırırsak Güzelyurt toprağının 5’te biri Türk tapusuna geçecek” dedi. Erkmen, böylesi bir gelişme sonrasında Güzelyurt göçmeni diğer Rumların da satış için harekete geçeceğine dikkat çekti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçerliliğini 2006 yılında kabul ettiği Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili Rum Medyasında çıkan iddiaların asılsız olduğunu belirten Erkmen, AİHM nezdinde Komisyonun hala etkili bir iç hukuk yolu olduğunu, ödemelerin devam etiğini ve bütçeyle birlikte hız kazanacağını açıkladı.
Erkmen şöyle dedi:
“Mahkeme para ödemez, karar alır. İcrası hükümettedir. Doğrudur ödemelerde bir yavaşlama söz konusudur. Alınan 166 kararın bedeli 76 milyon Sterlin civarındadır ve bu hala beklemededir. Bize bütçenin Meclis’ten geçer geçmez bu ödemelerin yapılacağı söylendi.” 

Türkiye’den yüklü para gelmesi lazım
Güney’deki iddialara ve ödemelerdeki yavaşlamalara rağmen başvuruların durmadığını söyleyen Erkmen, son bir ayda 22 yeni başvuru daha yapıldığını belirterek şöyle devam etti: 

“Bize bütçede verilen 75 milyon TL, yaklaşık 12,5 milyon Sterlindir. Bu çok az bir paradır. 166 kararın bedeli bu rakamlarla 5 yılda ödenebilir. Türkiye’den yüklü bir meblağ gelmesi lazım. Ödemelerin hız kazanması gerekiyor.

Türkiye bu ödemelerin yapılabilmesi için Şerefiye Vergisini gündeme getirdi. Bedeli ödenen Rum mallarının nemalanmasından elde edilen gelirden KKTC Hükümetinin bir pay alması gerekir. Türkiye’de bu oran yüzde altmıştır. Hükümetin Ankara’da yaptığı görüşmede yüzde on beş oranı gündeme gelmiştir. Hükümet bu bedelin tazmin edilirken mi yoksa mal satılırken mi alınması konusunda karar vermeye çalışıyor.”

Kuzeydeki Rum malları tek elde toplanıyor iddiası

Kıbrıslı Rumların KKTC’deki eski taşınmazlarını AB vatandaşlarına sattığı iddialarının doğru olduğunu belirten Erkmen, Güney’de bir organizasyon kurulduğu ve Kuzey’deki Rum mallarının tek elde toplandığı yönünde kendisine ulaşan farklı iddiaların da olduğunu belirterek durumun ciddiyetini vurguladı. 

KKTC’deki 1 milyon 463 bin dönümlük Rum taşınmazlarının yaklaşık yüzde sekizi için başvuru yapıldığı bilgisini paylaşan Erkmen, mal tazmininde öncelik verilmesi gerektiğini belirttiği Güzelyurt için yapılan 365 başvurunun 51’inin karara bağlandığını söyledi.
Erkmen şunları kaydetti:
“Ne kadar toprak Türkleştirilirse, Kuzey’de Rum tarafının toprak iade talep etme hakkı ortadan kalkar. Özellikle Güzelyurt… 48 bin 393 dönümlük bir arazidir. Bunun derhal satın alınması lazım. Öncelikle Güzelyurt’tan başlamak lazım. Güzelyurt halkı cenazesini bile Lefkoşa’ya getirir. Rumlar sürekli Güzelyurt geri verilsin çağrısı yapıyor. Bir an önce Türkleştirirsek, Güzelyurt da görüşme masasından kalkar. Malını sattıktan sonra Rum niye gelsin ki Kuzeye… “

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.