Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tüm yerleşim birimlerinin suya kavuşabilmesi için toplam 229 km’lik bağlantıya daha ihtiyaç olduğunu, bunun 52 km’lik bölümü için ihalenin tamamlandığını, 2017 yılı içerisinde ülke geneline suyun verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çavuşoğlu, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı A. Halis Uysal’ı kabul ederek görüştü.
Çavuşoğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Halis Uysal’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çavuşoğlu, Uysal’ın sulama konusunda uzun yıllara dayanan tecrübelerinden yararlanmanın kendilerini mutlu edeceğini, bu ziyaretin tarım suyunun adaya ulaşmasından kısa bir süre önce gerçekleştirilmesinin faydalı olacağına inanç belirtti.
KKTC Su Temin Projesi’nin geldiği nokta ile bilgiler de veren Bakan Çavuşoğlu, 26 bin 500 m3’lük kapasiteye sahip olan Geçitköy Barajı’nın 28 belediyenin tümüne içme kullanma suyu olarak hizmet verebilecek şekilde tasarlanmış olduğunu anlattı.
Çavuşoğlu, suyun tarımda kullanılacak kısmı ile ilgili olarak ise Güzelyurt Sulama Projesi ihalesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydederek, projenin tamamlanmasıyla enerji ihtiyacı olmaksızın bölge üreticisinin sudan faydalanacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Hem içme ve kullanım hem de tarımsal amaçlı su birkaç yıl içinde tamamlanmış olacak. Kendi kendine yeten bir toplum yaratmak adına suyu kullanma hedefindeyiz” şeklinde konuştu.
Gıda mühendisleri ile görüştü
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle Gıda Mühendisleri Odası Başkanlı Naile Soyel başkanlığındaki gıda mühendislerini kabul ederek görüştü.
Çavuşoğlu, gıda mühendislerini kabulünde yaptığı konuşmada, ülkede gıda standartlarının oluşturulması için Gıda Mühendisleri Odası ile çalışma olanaklarının yaratılması için görüş alışverişinde bulunacaklarını belirterek, özellikle ülkede gıda kodekslerinin oluşturulması için işbirliği içinde çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Soyel: Yasal zemin güçlendirilmeli
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel de Genel Gıda ve Yem Yasası’nın yüzeysel kaldığını belirterek, yasal zeminin güçlendirilmesi için gerekli diğer yasalar ve tüzüklerin oluşturulmasını istedi.