Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamaya bakıldığında ve Kıbrıs Rum tarafının açık olan taleplerinden vazgeçmediği bir ortamda 2016 yılı sonuna kadar çözüm umudu görmediğini ifade etti. Özgürgün, “Eğer teslim olacaksanız çözüm olur” dedi. Bunu ne Türkiye ne de Kıbrıs Türk tarafının kabul edeceğini söyleyen Özgürgün, “Rumlar ne Türkiye’yi, ne garantisini, ne Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğini, ne Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin eşit ortaklığını ne de iki kesimliliği kabul etmiş değil. Bunlar olmadan bir çözüm, Kıbrıs’ta teslimiyettir” dedi. Başbakan Kıbrıs Türk tarafının, zorla her şeyi vererek gerçekleştirilecek bir anlaşmaya ihtiyacının olmadığını, Rum tarafının da Kıbrıs Türk tarafı kadar bir anlaşmaya mecbur olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, “Rum tarafının ada üzerindeki hakları, hiçbir konuda Kıbrıs Tük tarafının haklarından daha fazla değil. Bunu ortaya koyup, bir görüşme ve anlaşmayı devam ettirmek lazım” dedi. Rum tarafının BM Genel Kurul çalışmaları sırasında Türk tarafıyla görüşmeyi kesinlikle kabul etmediğini dile getiren Özgürgün, liderler görüşmesinin BM Genel Kurul çalışmaları bittikten sonra yapıldığını kaydetti. Özgürgün, Rumların, yurt dışında, “sadece, BM gözetiminde iki toplum görüşüyor” şeklinde kabul ettiğini, bu bağlamdan bakıldığında bu görüşmelerden çok umut beklemenin doğru olmadığını söyledi.
“Rum tarafı hiç bir talebinden vazgeçmiş değil”
Müzakerelerde gelinen aşama ve bugüne kadar olan gelişmelerden 2016 yılı sonuna kadar çözüm olmayacağının görüldüğünü belirten Başbakan Özgürgün, şunları kaydetti:
“2016 yılı sonunda çözüm olur mu? Bu aşama veya bugüne kadar olan gelişmelerden böyle bir şey olmadığını görüyoruz. Rum tarafı taleplerinden vazgeçti mi, bunun da olmadığını görüyoruz. Rum tarafı, ‘Güzelyurt’u isterim, Maraş’ı isterim, Karpaz’da kanton isterim, 160 bin göçmenin tamamı yerlerine dönecek, KKTC topraklarının yarısını isterim’ gibi hiçbir talebinden vazgeçmiş değil. Bir de, ‘Türk askerinin çekilmesi, Türkiye’nin gönderilmesi’ var. Rum tarafının talepleri çok net. Bu taleplerden vazgeçmedikten sonra yıl sonuna kadar bir anlaşma olur mu? Eğer teslim olacaksanız olur. Kıbrıs Türk tarafı, ‘ben teslim oldum’ derse olur. Türkiye bunu kabul ederse o zaman olur. Ama ne Türkiye ne Kıbrıs Türk tarafı asla böyle bir şeyi kabul etmez.”