Diyalog Gazetesi

2015 yılı raporu yayımlandı

KIBRIS

KKTC Merkez Bankası San, “Faiz oranlarında piyasalardaki gelişmelere paralel olarak değişiklik yapıldı” dedi

KKTC Merkez Bankası’nın şeffaf bilgilendirme ve hesap verme aracı olarak hazırladığı ve 2015 yılındaki operasyonel ve idari faaliyetlerinin özetlenerek yorumlandığı, “Yıllık Faaliyet Raporu” yayımlandı.
Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San yaptığı açıklamada, KKTCMB nezdindeki mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranları ile Türk Lirası ve yabancı para yasal karşılık faiz oranlarının, 2015 yılı içerisinde piyasalardaki gelişmelere paralel olarak değiştirildiğini belirtti. 
San, para piyasası işlemlerinde çeşitlilik ve derinlik sağlamak amacıyla 13 Ekim 2014 tarihinde ilk kez ihracı yapılan KKTCMB senetlerinin 2015 yılı içerisinde 2,9 milyar TL hacme ulaştığını, bunun yanı sıra bankalararası Para Piyasası işlemlerinde 103,4 milyar TL karşılığı TP ve YP işlem gerçekleştiğini ifade etti. 

“Çalışmalara devam edildi”
Dr. Bilal San, 2006 yılından bu yana gündemde olan ve tüm paydaşların katkısı ile hazırlanan Bankacılık Yasa Tasarısı Taslağının bir kez daha Maliye Bakanlığına gönderildiğini belirterek, 2015 yılı içerisinde sektörün uluslararası standartlardaki gelişmelere uyumuna yönelik olarak, Bankaların Birleşme ve Devir Tebliği ile Sızma Testleri ve Bilgi Güvenliği Politikası genelgelerinin çıkarıldığını ifade etti.
2015 yılbaşında 22 banka ve 8 UBB’nin faaliyet gösterdiği sektörde UBB sayısının 7’ye indirildiğini vurgulayan Dr. San, Bankacılık sektörü gözetim sisteminin daha etkin ve güncel hale getirilmesi için yapılan düzenlemeyle bankaların verilerini Merkez Bankasına ay sonları itibarı ile 15 gün içerisinde göndermelerinin sağlandığını ve KKTC ekonomisinde referans olarak alınan Merkez Bankası bültenlerinin daha erken ve güncel bilgilerle çıkarılmaya başlandığını dile getirdi.

“Elektronik ödeme sistemi faaliyete geçti”
Bankacılık sektörünün en önemli görevlerinden birinin kaynak akışının doğru, güvenli ve hızlı bir şekilde yapılması olduğunu vurgulayan San, bu amaca hizmet edecek olan Elektronik Ödeme Sistemi (EÖS)’ün uzun süreli ve yoğun uğraşlar sonucunda 2015 yılında Bankanın kendi kaynakları ile hayata geçirildiğini belirtti.
Dr. San bu sayede artık yurt içinde para transferi işlemlerinin, dört farklı para birimi bazında, hızlı, güvenli, kolay, masrafsız ve operasyonel risklerden uzak bir şekilde yapılmakta olduğunu kaydetti.

“Hazine’ye en yüksek kâr payının aktarıldığı yıl”
Dr. San, KKTC Merkez Bankası bilançosu aktif toplamının 2015 yılında yüzde 30,8 oranında artarak yılsonu itibarıyla 5,025 milyon TL’ye yükseldiğini söyledi. Kurum olarak, kâr amacı gütmeksizin yasalarla verilen görevleri yerine getirmenin esas gayeleri olduğunu vurgulayan San, bununla birlikte, görevlerini yerine getirirken Bankanın kuruluşundan bu yana en yüksek kârı elde etmiş olmanın ve Hazine’ye zor günlerinde 77.336.222.- TL katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

2016’da hedef… 
Dr. Bilal San, 2016 yılında da düzenleme ve denetim sisteminin etkinliğinin artırılmasına, sektörün kaynak maliyetlerinin azaltılması suretiyle kredi sisteminin güçlendirilmesine ve finansal istikrarın sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalara devam edildiğini, bu çerçevede öncelik verilen Sermaye Yeterliliği ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tebliğlerinin güncellenmesinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

San, ayrıca, elektronik ödeme sistemi sayesinde KKTC halkına sağlanan hizmetin daha da anlam kazanması ve pekiştirilmesi adına, hem vatandaşın kamuya olan mali yükümlülüklerinin hem de kamunun vatandaşa olan mali yükümlülüklerinin daha hızlı ve güvenli bir ortamda yerine getirilmesini sağlayacak KEÖS (Kamu Elektronik Ödeme Sistemi) projesinin hayata geçirilmesi için ilgili paydaşlarla gerekli koordinasyon ve işbirliğinin de diğer gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.