Diyalog Gazetesi

1974 Barış Harekâtında ‘Kahramanca direndiler’

KIBRIS

1974 Barış Harekâtı sırasında, Geçitkale Bölüğü Alaminyo Takımı’nda görev yaparken şehit düşenler, törenle anıldı

Larnaka’ya bağlı Alaminyo köyünde yaşayan ve 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit düşenler ölümlerinin 40’ıncı yıldönümünde törenle anıldı.
1974 Barış Harekâtı sırasında, Geçitkale Bölüğü Alaminyo Takımı’nda görev yaparken şehit düşenler için Değirmenlik’teki Alaminyo Şehitleri Anıtı önünde önceki gün saat 19.30’da anma töreni yapıldı.
Törende 1967’de şehit edilen Alaminyolular dâhil köyün 20 şehidi anıldı.
Çelenklerin, protokol sırasına göre anıta sunulmasıyla başlayan törende, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tank Albay Ahmet Tevfik Kuş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Kurmay Albay Ertan İnaltekin, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, muharip dernekler, siyasi parti ve kurum- kuruluş temsilcileri ile bölge halkı hazır bulundu.
Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı’nın da katıldığı anma töreni saygı duruşu, saygı atışı ve bayrakların göndere çekilmesinin ardından Değirmenlik Lisesi’nden 2 öğrencinin şiir okumasıyla devam etti.

Işısal: Mehmetçikle mücahit omuz omuza direndi
Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, törendeki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının canı pahasına Rumlara karşı direndiğini söyleyerek, Türkiye’nin adaya gönderdiği askerlerin mücahitlerle omuz omuza mücadele verdiğini vurguladı.
Konuşmasında Rumlara çağrıda bulunan Işısal, “Gelin bu güzel adada barış ve huzur içinde yaşayalım. Bir daha analar ağlamasın, çocuklar yetim kalmasın...” dedi.

Tolga: Alaminyo karma bir köydü...
Törende Mustafa Tolga Alaminyo Köyü Şehit Aileleri adına bir konuşma yaptı. Tolga, konuşmasına karma bir köy olan Alaminyo’dan söz ederek başladı.
150 Türkün yaşadığı köyde Rum nüfusun fazlalığına dikkat çeken Mustafa Tolga, 20 Temmuz 1974’te Larnaka ve çevre köylerden gelen bin civarındaki Rum ve Yunan askerin köylerine saldırdığını, Alaminyo’yu korumaya çalışan mücahit sayısının ise 40’ı geçmediğini anlattı.
Eli silah tutan herkesin saldırılara direndiğini dile getiren Tolga, mermisi tükenen mücahitlerin çağrılara uyarak teslim olduğunu söyledi. Tolga ilkokulda tutulan esirlerden 13’ünün Rumlar tarafından kurşuna dizildiğini, ardından da toplu mezara gömüldüğünü anımsattı.
Alaminyo şehitlerinin bulundukları toplu mezardan alınarak 12 Temmuz 2007’de askeri törenle KKTC’ye defnedildiğini anımsatan Tolga “40 yıldır huzur ve güven içinde yaşıyorsak, bu özgürlük ortamını, dünyanın en genç ve güzel devleti olan KKTC’nin şehitlerine, gazilerine, anavatan Türkiye’nin kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine borçluyuz. Bunu unutmamalıyız. Bunu unuttuğumuz gün bize ve dünyaya sahte gülücükler dağıtan, maskelenmiş yüzleriyle barış çağrısı yapan düşman yine gerçek yüzünü gösterecek, bizleri yok etmek için harekete geçecek” ifadelerine yer verdi.

Tuzla şehitleri bugün anılacak
Öte yandan Varoluş mücadelesinde, 1958-1963 ve 1974 yıllarında şehit düşen Tuzla köyünden 21 Kıbrıslı Türk, bugün düzenlenecek törenle anılacak.
Tuzla Şehitleri için Tuzla Şehitliği’nde düzenlenecek tören, saat 09.00’da başlayacak.
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan yayımladığı mesajda “Yıllarca vatan topraklarını kurtarmak için mücadele eden tuzla halkı, geçmişleri kahramanlıklarla dolu mücadeleci Türk Halkı olarak tarihte büyük yer bırakmışlardır” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.