Diyalog Gazetesi

13’üncü maaş kaldırılmıyor

KIBRIS

Bakan Saner, yapılacak yasal değişikliklerle Sosyal Sigortalar’da faiz giderlerinden yıllık 2-3 milyon TL tasarruf sağlanacağını söyledi

Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Sigortalar değişiklik yasa tasarıları kapsamında yapılması planlanan düzenlemelerle Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, faiz giderlerinden yıllık 2-3 milyon TL tasarruf sağlamasının öngörüldüğünü kaydetti. 
Saner, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine, yapılması planlanan değişiklikler ve bu değişikliklerin yaratacağı sonuçlarla ilgili detaylı bilgi verdi.
Yasal düzenlemelerin sadece affa indirgenmesinin kendisini üzdüğünü anlatan Saner, yeni düzenlemelerle, işveren, ev hanımı ve isteğe bağlı olarak yatırım yapan sigortalıların Temmuz 2017’den itibaren prim yatırımlarını aylık olarak yapmaya başlayacağını vurguladı. Saner, bu sayede hem sigortalıların daha küçük miktarlara bölünmüş şekilde ödeme yapmalarına imkan sağlanacağını hem de Sosyal Sigortalar Dairesi nakit akışının bu durumdan olumlu etkileneceğini dile getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, mevcut yasaya göre Sosyal Sigortalar Dairesi’nin üç aylık ödemelerin yapıldığı aylarda bütçesi fazla verirken, diğer aylarda borçlanmak zorunda kaldığını anlatarak, yasal değişiklikle birlikte Sosyal Sigortalar Dairesi’nin aylık ödeme alacağını ve böylece bankalardan borçlanmak zorunda kalmayacağını, böylece dairenin faiz ödemelerinden yıllık 2-3 milyon TL arasında tasarruf yapacağını aktardı.
Gecikme zamlarına verilecek muafiyete de değinen Saner, bu şekilde bankalara olan borçların üçte biri, belki de yarıya yakınının piyasadan toplanacağı öngörüsünde olduklarını anlattı.

“2 milyon TL tasarruf”
Yasa kapsamında yapılacak değişikliklerle dairenin pul gibi posta ücretleri, mahkeme harçları, banka ve sigorta işlem vergilerinden muaf olacağını dile getiren Saner, bunun da Sosyal Sigortalar Dairesi bütçesine olumlu yansıyacağını kaydetti.

“13. maaş ödemeleri olmasa”
Bakan Saner şöyle devam etti:“Göreve geldiğimizde ortaya koyduğumuz kararlılık sonucu kayıt altına aldığımız kişi sayısı 6 binden fazla. Bugüne kadar Çalışma ve Muhaceret Affı’ndan 6 bin 382 kişi faydalandı. Şimdiye kadar yapılan paralı aflardan en fazla 2 bin 122 kişinin faydalandığını düşünürsek, bu af bugüne kadar yapılan afların 3 katından fazla kişiyi kayıt altına aldı. Böylece Sosyal Sigortalar Dairesi'nin aktif sigortalı sayısında ve böylelikle de prim gelirlerinde artış yarattı. Şu anda Sosyal Sigortaların gelir ve gider hesapları 13. maaş ödemeleri hariç denktir.”
Sosyal Sigortalar Dairesi bütçesinin 13. maaş ödemeleri dışında denk olduğu açıklamasının yanlış yönlere çekildiğini ifade eden Saner, bunun 13. maaşların kaldırılacağı şeklinde yorumlandığını söyleyerek, “Buradan yineliyorum, 13. maaşlar kesilmeyecek” dedi.

“Aktif pasif oranı arttı"
Dairenin borçlarında düşme eğilimi başladığını dile getiren Saner, bunun göreve geldiklerinde hayata geçirdikleri çalışma izni ve muhaceret afları sonucu kayıt altına alınan işgücünden kaynaklandığını anlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner şöyle devam etti:“2011 yılından itibaren her yıl binde 1-2 artma ya da eksilme eğilimine giren aktif pasif oranı, yapılan bu çalışmayla geçtiğimiz yıl yüzde 1,6 arttı. Bu da, çalışanın emekliyi ödeme oranını 2,54’den 2,68’e çıkardı.”
Af konusuna da değinen Bakan Saner, “Burada hedeflenen; anaparadan herhangi bir bağış değil, gecikme zamlarına verilecek muafiyetlerdir. Muafiyetler sonucu Sosyal Sigortalar’ın bankalara olan borçlarının en az 3’te birinin, belki de yarıya yakınının piyasadan toplanacağı öngörüsündeyiz. Bu da en az 3’te bir daha az borç faizi ödememizi sağlayacak” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.