Kıbrıslı Türk Mehmet Ertuğrul Şahin’in mirasçıları 5 Haziran’da avukatları aracılığıyla Limasol Kaza Mahkemesi’ne başvurdu.Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Haravgi gazetesi haberi, “Kıbrıslı Türkler, Göçmenlere Verilen Binaların Mirasçısı Olarak 12 Milyon Euro Tazminat Talep Ediyor” başlıklıklarıyla aktarırken, merhum Mehmet Ertuğrul Şahin’in mirasçılarının 2011’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de başvurduğunu ancak iç yargı imkanlarını tüketmedikleri gerekçesiyle başvurularının AİHM tarafından kabul edilmediğini bildirdi.
Gazeteye göre, davacı olan 15 Kıbrıslı Türk, 3 Şubat 2014’te “Kıbrıs Türk Malları Vasisi” sıfatı ile Rum İçişleri Bakanı’na, gayrı menkullerinin iadesi ve malları için bir Rum değerlendirme kuruluşuna yaptırdıkları değer tespiti tahtında tazminat için başvuruda bulundu. Başvurularına cevap verilmemesi üzerine ise Limasol Kaza Mahkemesi’ne, Rum İçişleri Bakanı, Başsavcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve malların (konut veya işyeri olarak kullanan) bugünkü kullanıcısı Rumlar aleyhine dava açıldı.
Eski sinema toplantı yeri oldu
Gazete, davacıların yaklaşık 12 milyon Euro tazminat talep ettikleri mahkemeden, “mallarının kendilerine iadesini, yasal haklarına yasadışı müdahalede bulunulması nedeniyle 15 Temmuz 1974’ten bugüne kadarki kira ücretinin faiziyle birlikte ödenmesini, merhum Mehmet Ertuğrul Şahin’in yaşadığı duygusal acı, hayal kırıklığı ve ümitsizlik için de 100 bin Euro manevi tazminata hükmetmesini istediklerini yazdı.
Davacılara ait binalardan birinin Türk semtindeki eski sinema olduğunu hatırlatan gazete, bu binanın bugün Yahova Şahitleri tarafından toplantı yeri olarak kullanıldığını, diğer binaların da Rum “göçmenlere” verildiğini ve uzun yıllardır gerek işyeri, gerekse konut olarak kullanıldığını belirten gazete şunları da yazdı:
“Edindiğimiz bilgilere göre, yetkili makamlar davayı ‘önemsiz’ addediyorlar. Yetkili bir kaynağın söylendiğine göre malın 1974’ten sonra Vasilik uhdesi altına girdiği klasik bir meseledir. Yani mal sahibi Kıbrıslı Türk işadamı 1974’ten hemen sonra Kuzey Kıbrıs’a, oradan da İngiltere’ye göç etti ve ölene dek orada daimi ikamet etti. Ancak davanın mahkeme önünde görülmesi bekleniyor. Mahkeme 15 davacıdan mahkeme celbinin verilmesi itibarıyla 10 gün içerisinde şahsen hazır bulunmasını istedi.