Diyalog Gazetesi

1 Eylül’den itibaren yürürlükte

KIBRIS

Bakanlık tarafından yayınlanan tüzüğe göre, Türkiye’den gelen suyun ulaştığı veya ulaşmadığı yerlerde toplanacak ücretler yerel yönetimler tarafından devlete ödenecek

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, “İçme ve Kullanma Suları Ücret Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü”nü yayınladı. 
Tüzük, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 
Tüzüğe göre; Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaştığı veya ulaşmadığı yerlerde toplanacak ücretler yerel yönetimler tarafından devlete ödenecek.
Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun birim fiyatı 2.30 TL/m3 olacak.
Bu fiyat, kullanım hakkı sözleşme ile devredilen veya devredilmeyen kaynaklar yanında deniz suyu arıtma tesislerinden su alacak yerel yönetimler için aynı olacak.
Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaşmadığı yerlerde ise ücret; kullanım hakkı sözleşme ile devredilen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler için 0.10 TL/m3, kullanım hakkı sözleşme ile devredilmeyen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler için 0.25 TL/m3, deniz suyu arıtma tesislerinden su alacak yerel yönetimler için de 0.35 TL/m3 olacak.
16 madde altında yapılan “İçme ve Kullanma Suları Ücret Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü”, yerel yönetimler tarafından devlete ödenecek ücretleri içeriyor. 

Tüzükte neler yer alıyor?
Tüzük şöyle: 
“Su İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev Ve Çalışma Esasları) Yasası (39/1988, 27/1989, 31/1993, 24/1994 ve 21/2009 Sayılı Yasalar) 14(6) Madde Altında Yapılan Tüzük;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Su İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın 14’üncü maddesinin (6)’ncı fıkrasının kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü yapar:
1.Bu Tüzük, İçme ve Kullanma Suları Ücret Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü olarak isimlendirilir ve aşağıda “Esas Tüzük” olarak anılan İçme ve Kullanma Suları Ücret Tarifesi Tüzüğü ile birlikte okunur.
Esas Tüzüğün 2’nci Maddesinin Değiştirilmesi
2.Esas Tüzük, 2’nci maddesinde yer alan “Belediye” tefsiri kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni ‘Yerel Yönetimler’ tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:
‘Yerel Yönetimler’, Belediyeler Yasası ve onda değişiklik yapan veya onun yerini alan Yasa uyarınca kurulan Belediyeleri anlatır.
Esas Tüzüğün 6’ncı Maddesinin Değiştirilmesi 3.Esas Tüzük 6’ncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 6’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:
Yerel Yönetimler Tarafından Devlete Ödenecek 6. (1) Yerel yönetimler depodan şebekeye verilen su için Devlete ücret öder, ödenen ücretler mali işler ile görevli Bakanlığın göstereceği bir hesapta toplanır.
Ücret (2) Yerel yönetimlere verilecek su miktarı ana depoya veya depo girişlerine ve/veya çıkışlarına ve/veya şebekenin belli yerlerine takılacak sayaçlarla ölçülür.
(3) Yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarı ve bedeli her ayın sonu itibari ile Daire tarafından yerel yönetimlere faturalandırılır.

Suyun ulaştığı yerlerin ücreti
(4) (A) Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaştığı yerlerde aşağıda belirtilen ücretler yerel yönetimler tarafından Devlete ödenir:
(a)Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun birimi m3 cinsinden olup, Daire tarafından yerel yönetimlerin deposuna aktarılan ve yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun birim fiyatı 2.30 TL/m3 dür.
(b)Kullanım hakkı sözleşme ile devredilen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 2.30 TL/m3 dür. (c)Kullanım hakkı sözleşme ile devredilmeyen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 2.30 TL/m3 dür.
(ç)Deniz suyu arıtma tesislerinden su alacak yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 2.30 TL/m3 dür.

Suyun ulaşmadığı yerlerin ücreti 
(B) Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaşmadığı yerlerde ise aşağıda belirtilen ücretler yerel yönetimler tarafından Devlete ödenir:
(a)Kullanım hakkı sözleşme ile devredilen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 0.10 TL/m3 dür.
(b)Kullanım hakkı sözleşme ile devredilmeyen kaynaklardan su sağlayan yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 0.25 TL/m3 dür.
(c)Deniz suyu arıtma tesislerinden su alacak yerel yönetimler tarafından yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret 0.35 TL/m3 dür. ”
Yürürlüğe Giriş 4. Bu Tüzük, 1 Eylül 2016 tarihinden başlayarak yürürlüğe girer.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.