Diyalog Gazetesi
2019-10-06 05:58:40

Kaş dökülmesi

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 06 Ekim 2019, 05:58

 Kaşlar; yüzde ifadeyi etkileyen en önemli bölgelerden biridir. Estetik görünümüne ve bakımına önem veren herkes kaşlarının bakımına da özen göstermelidir. Özellikle kadınlar başta olmak üzere herkes gür, hacimli ve güzel görünen kaşlara sahip olmak ister. Ancak bazılarının kaşları doğuştan seyrek olabilir ya da kaşlar zamanla bazı sebeplerden ötürü dökülebilir. Kaş dökülmesini durdurmak ya da dökülen kaşları tekrar canlandırmak elbette mümkündür. Bu yüzden önce dökülmeye etki eden faktörler belirlenmeli ve herhangi bir hastalıktan dolayı dökülme yaşanıyorsa mutlaka hastalık tedavi edilmelidir. Dökülmeye neden olan hastalık tedavi edilmediği sürece kaşlar dökülmeye devam edecektir. Bu yüzden öncelikle bir uzmana başvurulup hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir.

Kaş dökülmesi nedir?
Kaşlar hiçbir sebep yokken kendiliğinden dökülmezler. Kaşlarda dökülme oluşmuş ise ve bu devam ediyorsa bunun birçok sebebi olabilir. Tiroit bezlerinin az çalışması, strese bağlı olarak kaş dökülmeleri, atopik dermatitlerin sebep olduğu kaş dökülmeleri, mantar ve egzamanın sebep olduğu dökülmeler ve cüzzam hastalığında görülen saçlı deride dökülmeler olabilmektedir.
Kaş dökülmesine neden olan durumlar nelerdir?
Kaş dökülmeleri birçok nedene bağlı olarak gerçekleşmektedir. Özellikle kadınlarda en fazla görülen kaş dökülmesinin birçok sebebi vardır. Bunlar;
Sürekli kaş aldırma: Kadınların belli aralıklarla kaş aldırması güzel bir yüz ifadesi açısından bir bakımlı olma göstergesidir. Ancak sürekli kaş aldırmak ve çok sık aralıklarla kaş aldırıp inceltmek kalınlaşmak kaşlara zarar vermektedir. Kaş küsmesi denen bir daha kaşların çıkmaması gerçeği ile karşı karşıya kalmaya sebep olabilmektedir. Sürekli kaş aldırmanın, bazı sağlık sorunlarına da sebep olduğu bilinmektedir. Sürekli kaş aldırmanın zararları şunlardır;
• Kaş diplerinde bakteri oluşması
• Kaşların köklerinin zarar görmesi sonucu bir daha kaş çıkmaması gibi kalıcı bir zararla karşılaşma riski
• Kaş derisinde oluşan tahrişler sonucunda egzama türü dermatit oluşmasına sebep olmaktadır.
Kaşları koparma: Eğer kaş alma teknikleri ve size uygun yöntem hakkında bir fikre sahip değilseniz, daha doğrusu ne yaptığınızdan emin değilseniz tek bir teli bile almamanızı öneririm. zira yanlış teknikle kaşı almaz adeta koparırsınız ki bu da ona zarar vermek anlamına gelir. Bu köklerine zarar gelmesi ve yeni kaşların çıkmasının engellenmesi demek olabilir.
Cilt sorunları: Egzama, bazı egzama kremi, sedef hastalığı, ciltteki kaşıntı, kızarıklık ve kaşınızın etrafında iltihap oluşturabilen çeşitli cilt sorunları vardır. Bu hastalıklar ve kaşıntılar kaşların dökülmesine neden olabilir. Bu sorunları giderdiğiniz zaman büyük ihtimalle kaşlar tekrar çıkmaya başlayacaktır.

Tiroid sorunları: Tiroid bezi hormon salgılayarak birçok vücut fonksiyonunu düzenlediğinden, işleyişindeki herhangi bir bozulma kaşlarda dökülmeye neden olabilir. Doktor önerisi ile kullanılacak ilaçlar sayesinde tiroid ve kaş dökülmesi sorunu giderilebilir.

Besin eksikliği: Saç derisinde saç kaybına neden olabilecek herhangi bir besin maddesi eksikliği kaşlarınız üzerinde aynı etkiye sahip olabilir. Bunlar demir, çinko, protein, D vitamini, B12 vitamini, biyotin ve omega-3 yağ asitleridir.

Saç dökülmesi sorunları: Saç dökülmesi gibi otoimmün ve inflamatuar durumlar saç köklerine zarar verir ve saçınızın yanı sıra kaşınızın saç dökülmesine de neden olabilir.

Stres: Duygusal ve fizyolojik stres, kaşlarınızı etkileyebilecek sorunları tetikleyebilir ve ciddi kaş dökülmelerine neden olabilir.

Hamilelik: Hamilelikte aniden değişen hormonlar saçlarda olduğu gibi kaş ve kirpiklerde de ciddi dökülmelere neden olabilir.

Saçkıran (Kaş kıran): Aslında saçkıran adı verilen rahatsızlığın kaşlarda oluşması durumudur. Saçkıran, saçta, kaşta erkeklerde sakallarda görülen dökülme durumudur. Daha çok ergenlik çağında çocuklarda ve gençlerde sıklıkla görülmektedir. Bu tür dökülmeler, aniden ortaya çıkar ve daha çok strese bağlı olarak görülen dökülmelerdir.

Tiroit hormonlarına bağlı olarak kaş dökülmeleri: Guatr Hastalığı olarak bilinen tiroit hormonlarının aşırı çalışması veya az ya da çalışmaması durumlarında ortaya çıkan saçlı derilerdeki dökülmelerdir. Bu duruma bağlı olarak görülen dökülmelerde, tedavi ile hormonal denge eski haline getirildiğinde kaşlarda veya diğer saçlı derilerde görülen dökülmeler kendiliğinden ortadan kalkarlar.

Mantar hastalığına bağlı dökülmeler: Mantar hastalığı vücudun birçok bölgesinde oluşabilecek dermatolojik rahatsızlıkların en önemlilerinden biridir. Vücudun birçok bölgesinde olabileceği gibi, kaşlarda da olabilir ve kaşların dökülmesine neden olur. Mantar hastalığı tedavisi ile hastalık ortadan kalktığında kaşlarda ve vücudun diğer bölgelerinde görülen şikayetlerde ortadan kalkar.

Yaşa bağlı olarak kaşlarda dökülme ve seyreklik: Özellikle kadınlarda menopoz döneminde görülen kaş dökülmesi sorunlarından biridir. Kadınlarda menopoz döneminde, vücudun östrojen üretememesi sonucunda kaşlarda dökülmeler oluşmaktadır. Menopoz dönemine bağlı olarak gelişen dökülmelerde uygulanan tedavi genellikle cevap vermez. Bu döneme bağlı olarak saç veya kaş dökülmeleri oluştuğunda kaş ektirme gerçekleştirilebilir.

Kemoterapi tedavi sürecinde oluşan kaş dökülmeleri: Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi tedavisinin yan etkisi olarak görülen saçlar ve kaşlarda dökülmeler meydana gelmektedir. Tedavi bitiminde, belli bir süre sonunda dökülen kaşlar ve saçlar hatta eskisinden daha gür ve sert olarak da çıkabilmektedir.

Kaş dökülmesi tedavi türleri

Kaş dökülmesi, uzun soluklu bir tedavi gerektirmektedir. Kaş dökülme sebepleri psikolojik kökenli ve strese bağlı olduğu için, tedavi sürecinde oldukça sabırlı davranmak son derece önemlidir. Kaş dökülmesi tedavisi hem tıbbi olarak hem de doğal yollarla yapılabilmektedir.
İlaç tedavisi
Kaş dökülmelerinde, tıbbi olarak uygulanacak tedavi kaş ekimidir. Doğal yöntemlere göre daha maliyetli bir tedavi olduğu söylenebilir. Ancak kesin çözüm sunun bir tedavidir. Bunun yanı sıra tıbbi kaş dökülmesi tedavisinin bir diğeri de kaşlara dermatologlar tarafından kortizon enjekte edilme yöntemidir. Doğal kaş dökülmesi tedavileri de doğal bitki ve yağlarla hazırlanan karışımlarla kaşlara masaj ve friksiyon uygulanarak yapılmaktadır.
Hormon terapisi
Kaş çıkarma yöntemlerinden biri de hormon terapisidir. Hormon terapisi, dermatologlar tarafından uygulanan kaş diplerine kortizon verilerek uygulanan terapidir. Kaşların çıkmasında çok etkili olan bu yöntem dermatologlar tarafından veya donanımlı güzellik uzmanları tarafından uygulanmaktadır.
Kaş ekimi
Son teknolojik gelişmeler, saç ve kaş ekimi konusunda da oldukça gelişme göstermektedir. Estetik merkezlerinde uygulanan ekim yöntemleri, maksimum 1 saatlik bir işlem sonrasında gerçekleştirilmektedir. FUE tekniği denilen bir yöntemle ekim işlemi yapılmaktadır. Kaş ekiminde vücudun belli bölgelerinden alınan kıllar mikro motor denilen küçük bir aletle gerçekleştirilmektedir. Enseden alınması daha çok tercih edilen kıllar ekilme işleminden sonra kaş dökülmesi sorununa kesin çözüm getirmektedir.
Kaş dökülmesi için bitkisel çözüm
Sarımsak Sürmek
Akla ilk gelen bitkisel tedavidir ama ne yazık ki sarımsak sadece saçkıranda (kaşlarda olana kaşkıran dense de doğru tanımlama saçkırandır) etkilidir. Kaşında saçkıran olanlardan sarımsak kullananların yaklaşık yarısında kaşlar büyük oranda geri çıkar. Aynı başarıyı diğer dökülmelerde almak mümkün değildir.
Badem yağı
En sık bilinenlerdendir, yağ kaşa yedirilir hafif friksiyon yapılır. Köke ulaşma şansı olmadığı için dökülmeyi durdurma etkisi yoktur ancak kısmi kalite artışı ve yağlı görünümü daha canlı görünmesini sağlar.
• İki diş sarımsak
• Bir çorba kaşığı badem yağı
• Aslan pençesi bitkisi
Bunlar karıştırılır, orta ateşte on dakika kaynatılır ve kaşa sürülür.
Hint yağı
İğrenç kokusu sebebiyle işe yarayacağı düşüncesi yüksektir ancak dökülmeye etkisi herhangi bir yağdan daha farklı değildir. Yine bu mantıkla badem yağına buğday yağı, Hint yağı, jojoba yağı gibi yağlardan belirli oranlarda karıştırılarak elde edilen ürün sürülebilir ancak tüm bunların etkili olabileceğine yönelik bir tek bilimsel çalışma yoktur. Ancak denenerek sonuç elde edilmeye çalışılır.
Kaş dökülmesine karanfil
Kaşları dökülen ya da çok seyrek çıkan insanların denedikleri bir diğer formül ise karanfil yöntemidir. Bilimsel açıdan her ne kadar bir etkisinin olacağı düşünülmüyor olsa da denenebilir. Yalnız bu yöntemlerin uygulanıp tekrar tekrar olumlu bir cevap alınamaması ise sizi psikolojik olarak kötü yönde etkileyebilir. Bu sebeple umudunuzu yitirmeden deneyin fakat herhangi bir sonuç alamadığınızda umudunuzu yitirmeden güçlü bir duruş sergilemeye devam edin. Unutmayın ki bu tip sorunlarda ilk savunma güçlü olmak, sinir, stres ve üzüntüden uzak durmakla başlamaktadır.
Karanfil tekniğinin uygulaması şu şekilde yapılacaktır. 1 adet karanfili cımbız yardımıyla tutarak ucunu biraz yakın ve kaşlarınıza sürün. Bu işlemi hafta içinde bir kaç kez tekrarlamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Yanık karanfil ile dökülen kaşlarınızın yeri aynı zamanda boyanmış gibi olduğundan kaşlarınızı boyamak için kaleme de ihtiyaç duymazsınız. Ve bu şekilde boyadığınız zaman yıkamadığınız sürece iki gün boyunca etkisi devam edecektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.