Diyalog Gazetesi
2017-04-02 09:32:54

Kalıcı makyaj

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 02 Nisan 2017, 09:32

Makyaj çoğu kadının hem gereksinim duyduğu, hem de bir alışkanlık, bir tutku haline getirdiği estetik işlemdir. Yüzdeki kusurları kapatmak veya yüzde belirgin olan hatları ve çizgileri daha da ön plana çıkarmak için yapılır. Makyaj aynı zamanda kişinin kendine ve çevresine duyduğu saygının da bir ifadesidir. Sosyal hayatın içine girerken, insan içine karışırken, bir cemiyetin içine dahil olurken kıyafete, saçlara ve genel görüntüye verilen önem ve itina hem özsaygıya hem de başkalarına gösterilen saygıya dikkat çeker. Bu sebeple kadınlar özellikle makyaj konusunda son derece hassastır.
Makyajı önemseyen ama vakit darlığından da şikayet eden kadınların imdadına ise son zamanlarda yükselişe geçen ve çok da tutulan kalıcı makyaj işlemi yetişiyor. Makyaj yapmaya üşenenler ve sürekli makyajlı görünmek isteyen kadınlar için büyük bir kolaylık ve pratiklik sağlar. Kalıcı makyaj, en çok kaş, kirpik dipleri ve dudak bölgesine uygulanır. Başka bölgelere de yapılabilen kalıcı makyaj, daha çok yüz bölgesindeki kontürlemelerde kullanılmaktadır. 
Kalıcı makyaj nedir? 
Kalıcı makyaj doğal pigmentleri cildin üzerine yerleştirme sanatıdır. Kalıcı makyaj diğer bir adıyla ‘‘mikro-pigment uygulaması’’ tamamen doğal mineral ve bitki pigmentlerinin mükemmel bileşiminden elde edilir. Kesinlikle yan etkisi yoktur. Steril ve tek kullanımlık iğnelerle kişiye özel olarak doğal ve mineral renklerin deri yüzeyinin hemen altına zerk edilme işlemidir. İşlem tamamlandıktan sonra epidermis hücreleri ölür ve yenilenir.
Kalıcı makyajda mikro-pigmentler doğal ve su bazlı olduğundan renkler daha mattır ve istediğimiz rengi kolayca elde edebiliriz. Kaş, göz ve dudak kontürlerini belirgin hale getirme tekniği kişiye özel bir bütünlük içinde uygulanır. Kaşlar, gözler ve dudaklar ayrıca yara izleri, cilt lekeleri ve kusurlarını kapatmak isteyen herkes mikro-pigmentasyon metoduyla eşsiz bir güzellik kazanır.
 
Kalıcı makyajın ciltte kalış süresi kişiye bağlıdır. UVB ışınları kalıcı makyajın ömrünü azaltır. Güneşe ve solaryuma maruz kalınmadığında bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişebilir. Kalıcı makyaj uygulaması yapılan cihazın profesyonel olması çok önemlidir. Cihazın teknik özellikleri yapılan kontürün sonucunu ve dayanıklılığını büyük ölçüde etkiler.
Kalıcı makyaj çeşitleri ve işlemleri nelerdir?
Kaş makyajı
Üç farklı kalıcı makyaj çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ve en çok tercih edilen kalıcı makyaj türü olan kaşlardır. Kıl atışı veya gölgeli olarak da isimlendirilen iki farklı yöntem ile yapılır ve neticede kaşlar daha dolgun ve daha belirgin bir şekle sahip olmuş olur. Bu sayede her makyaj yapma işleminde kaşları tekrar tekrar doldurmak ve sabitlemek gerekmez ayrıca makyaj yapmaktan hoşlanmayan kişiler de bu yöntemle yapılan kaş belirginleştirme işlemini sıklıkla tercih etmektedir.
Yüzümüzde ifademizi en çok belirginleştiren kısım hiç şüphesiz ki kaşlarımızdır. İnce kaşlar, şekilsiz ve seyrek olan kaşlar çoğunluğun istemediği kaşlar arasındadır. Bozuk görünen kaş şekli kalıcı makyaj ile yapılan kaş uygulaması sayesinde kişinin kendi yüz şekline uygun olarak tasarlanır ve biçimlendirilir. Bu sayede hem daha doğal bir görünüş elde edilirken hem de kişinin yüz ifadesi desteklenmiş olur. Yoğun kaş sevenler doğal ifadenin dışında daha gür kaşlar elde etmek isterlerse yine kaş uygulaması sayesinde istekleri yerine getirilebilir. Genellikle güzellik amacıyla kaş uygulamasının yapıldığı düşünülüyor fakat daha çok kullanılan ilaçlar yüzünden kaşları dökülen veya stres kaynaklı sadece belli bir bölgenin tamamen döküldüğü kişilere de kalıcı kaş makyajı uygulaması yapılmaktadır.
 
Dudak makyajı
Dudaklara uygulanan kalıcı makyaj ile doğal ve daha belirgin bir dudak çevresi elde edilir. Bu sayede dudaklar daha dolgun ve daha gösterişli bir hal alır. Ayrıca dudak makyajı yalnızca dudakları daha belirgin ve daha kalın yapmak amacıyla değil dudaklarda doğuştan olan biçimsiz görünüşü de düzeltmek amacıyla tercih edilebilir.
Kalıcı dudak makyajı yalnızca dudak çerçevesi için değil iç dudak renksizliği için de geçerlidir. Öyle ki bazı kişilerin dudak renkleri o kadar solgun ve belirsizdir ki gün içerisinde mutlaka bir renkli nemlendirici veya ruj uygulamak ister. Bu durumun yaklaşık olarak altı ay veya bir yıl boyunca üstesinden gelmek için dudaklara kalıcı makyaj işlemi uygulanabilir. İstenilen renkte ki pigment tüm dudak dokusunun altına uygulanır ve bu sayede dudaklar hem daha dolgun olurken hemde daha renkli ve daha göz alıcı görünebilir.
 
Göz makyajı
Kalıcı makyajların içerisinde en sık tercih edilen bir diğer makyaj çeşidi ise göz makyajıdır. Gözlere yapılan kalıcı makyaj işlemi kimi zaman kirpik diplerine uygulanarak gözleri daha büyük, ayrılık, daha anlamlı veya daha kalkık gösterebilmektedir. Bunun dışında ayrıca kalıcı makyaj uygulaması ile eyeliner da yapılabilmektedir. Yine kişinin göz şekline bağlı olarak günlük kullanımına uygun olarak tasarlanacak eyeliner modeli belirlenerek yapılır ve yaklaşık olarak 8 ile 12 ay kadar bir kalıcılık elde edilir.
Kalıcı makyajın etkisi ve süresi nedir?
Makyajın yapılması esnasında hafif ağrılar hissedilir. Bu ağrıların hissedilmemesi için uygulama yapılan bölgeye anestezi yapılabilir. İşlem süresi kişinin cildinin hassasiyetine, nem oranına, elastikiyetine, cildin genel durumuna göre değişir ufak bir test den geçirildikten sonra ortalama olarak bu süre 2-3 saat civarındadır. Yaklaşık 15 gün sonra düzenli kontrol gerektirmektedir.
Kalıcı makyajda nelere dikkat edilmelidir? 
• Kalıcı makyaj yapılacak ortamın mutlaka steril olması gerekir.
• Kalıcı makyajda en önemli kurallardan biri kullanılacak malzemelerin tek kullanımlık olmasıdır.
• Dudaklarınıza kalıcı makyaj yapılacak ise, bu işlemden birkaç gün öncesine kadar kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız kesmeniz gerekmektedir. Hazırlık evresi ile dudaklar kalıcı makyaja hazır hale getirilmelidir.
• Kalıcı makyaj yaptırmadan önce alkol almamaya özen gösteriniz.
• Kalıcı makyaj 18 yaşından küçüklere, hamilelere, şeker hastalarına, HIV virüsü taşıyanlara ve hemofili hastalarına uygulanması kesinlikle sakıncalıdır.
Kalıcı makyajın zararları nelerdir?
• Kalıcı makyaj işlemi en az 3 ay kadar kalıcı olacağı için emin olmadığınız hiç bir işlemi yaptırmayınız. Sonrasında uzunca bir dönem yüzünüzde istemediğiniz bir makyaj ile hayatınıza devam etmek zorunda kalabilirsiniz.
• Çok nadir olsa da aşırı hassas kişilerin ciltleri doğal olan boyalara dahi irite olabilir bu yüzden bu riski mutlaka aklınızda bulundurunuz.
• Çok terleyen veya spor yapan birisi iseniz cildiniz kalıcı makyaj işleminin kalıcılık süresinin yarı yarıya azaltabilir.
• Kalıcı makyaj uygulaması için mutlaka işinin ehli, uzmanlık belgesi sahibi ve hijyen kurallarına çok dikkat edilen ve yapılan her işlem için tamamen steril ürünleri kullanan güzellik merkezlerini tercih ediniz. Aksi halde bulaşıcı kan hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok hastalık kapma riskiniz bulunmaktadır.
• Kaşlara uygulanan kalıcı makyaj uygulaması kalitesiz malzeme kullanılması sonunda birkaç hafta geçtikten sonra yeşil veya kızıl renge dönebilir. Bu da kalıcı makyajda hiç istenmeyen bir görünüm olduğu için dikkat edilmesi ve araştırılması gereken bir diğer maddedir.
Kalıcı makyaj işleminden sonra neler yapılmalıdır?
Kalıcı makyaj işlemi sonrasında öncelikle, kalıcı makyaj uygulanan bölgeye antibiyotikli pomadlar sürülerek olası bir enfeksiyona karşı önlem alınması gerekir. Daha sonra soğuk kompresler uygulanarak oluşabilecek hafif ödeme karşı önlem alınmalıdır.
Bu aşamadan sonra, kalıcı makyaj yapılan kişiye evde yapacağı bakımlar anlatılır.
Kalıcı makyaj sonrası ilk bir hafta oldukça önemlidir. Bu zaman zarfında, ilk 3 gün sabah ve akşam, günde 2 kez antibiyotikli bir pomad sürülür. Pomadın fazlasının temiz bir kağıt mendil ile alınması önerilir. Çünkü gereğinden fazla kullanılan pomad, kalın bir kurut tabakası oluşur ve rahatsızlığa neden olur.
Ayrıca ilk 3 gün aralıklarla uygulanacak soğuk kompresler, özellikle dudak kontürü yapılan kişilerde oluşabilecek ödemi engeller.
Kalıcı makyaj sonrası ilk bir hafta bu bölgelere mümkün olduğunca az su değdirilmelidir.
İlk hafta mikropigmentasyona bağlı az miktarda kabuklanmalar oluşur. Bu kabuklanmalar kesinlikle koparılmamalıdır, kendiliğinden düşecek olan bu belli belirsiz kabuklar koparılırsa, beraberlerinde o bölgedeki pigmentlerde cilt dışına atılmış olur. Yapılan kalıcı makyajda boşluklar oluşmaması için buna özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
İlk bir ay boyunca, aşırı güneşe maruz kalmak ve solaryuma girmek kesinlikle yasaktır. Güneş ve solaryum, erken dönemde pigmentlerin koyulaşmasına neden olmakta ve bu da kalıcı makyajınızın kalıcı olarak koyu renkte görünmesine yol açmaktadır.
Nadiren karşılaşabileceğiniz beklenmedik bir durumda mutlaka uygulamayı yapan merkez ya da uzmanla bağlantıya geçiniz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.