Diyalog Gazetesi

Yeni dönem başlıyor

GÜNEY

Rum Ulusal Konseyi’nde ‘Gizlilik Protokolü’ imzalanacak

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Ulusal Konseyi’nin işleyişiyle ilgili siyasi partilere gönderdiği mektubun, muhatapları tarafından olumlu karşılanmadığı, konuyla ilgili bir ‘siper savaşı’ beklendiği haber verildi.
Fileleftheros; “Ulusal Konsey İçin Şiddetli Fırtına… Anastasiadis’in, Yeni Yapıyla İlgili Önerisine İlk Andan Tepkiler” başlıklı manşet haberinde, öneride bulunmak için Pazartesi gününe kadar süreleri olmasına karşın siyasi partilerin açıklamalarından, Konsey’in gizliliği ve genel işleyişiyle önerinin geçmesinin zor olacağının anlaşıldığını yazdı.
Habere göre Anastasiadis, üyelerin toplantılarda dile konuşulanları kamuoyu ile paylaşmamaları için gizlilik protokolü imzalamaları şartını koştuğu mektubu, Rum meclisinde temsil edilen 8 partiye de gönderdi. Konsey’e katılacak temsilciler yalnızca toplantı sırasında dile getirdikleri kendi tezlerini kamuoyu ile paylaşabilecekler.
Öneriye göre Konsey bundan böyle 2 ayda bir toplanacak, partiler toplantılara tek temsilciyle katılacak. Kıbrıs sorunu dışındaki diğer konuların (sosyal, ekonomik, v.b.) diğer konuların görüşülmesi için de Siyasi Parti Başkanları Konseyi devrede olacak. Toplantılardaki görüşmeler, daha verimli olması için tematik olacak, partilerin hazırlık yapabilmesi için gündem de olacak. 
Anastasiadis’in mektubunda müzakere prosedüründe görüşülmekte olan, istenilen çözümün çerçevesine, Doruk Anlaşmaları’na, BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına ve Ulusal Konsey’in ortak kararlarına de atıf yapılıyor.
Anastasiadis’in bu önerisinin, partiler tarafından yapılacak öneriler aracılığıyla değişikliğe açık olduğunu belirten gazete partilerin, Ulusal Konsey’in yeni yapısıyla ilgili karşı önerilerinin, Konsey’in henüz tarihi belirlenmemiş bir sonraki toplantısında ele alınacağını yazdı.

Parti liderleri tepkili 

Siyasi partilerin ise, öze ve usule ilişkin itirazları olduğuna vurgu yapan gazete ilk tepkileri özetle şöyle aktardı:
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Bu tür meseleler ültimatomla çözülmez. Eskiden Konsey’in işleyişiyle ilgili meseleler siyasi partiler ve başkan arasında istişare edilirdi” ifadesini kullandı. 
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “mektup daha muhataplarına ulaşmadan, içeriği cımbızla seçilerek basına sızdırılmış görünüyor. Başkan ve çalışma arkadaşlarının, çok gizli bilgiler sızdırılmasın diye Konsey’in işleyiş şartlarıyla ilgili kararın imzalanmasını isterken pratikte, ilk sızdırmayı kendileri yaptı” dedi.
Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında şu görüşe yer verildi:“Kurumun, her şeyin üstünde olabilmesi için münferit kararlar ve partizanlık olmaması şarttır. Milli davamız hepimizin sorumluluğudur, dolayısıyla siyaset dünyası Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs’taki Helenizm’in menfaatine yönetmelidir”
Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, “Ulusal Konsey’i, Kıbrıs halkının çıkarlarının korunması ve savunulması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin muhafazası ve Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunması için çok önemli görüyoruz. Konsey’in uyumlu çalışması katılımcılarının vatanseverliğiyle ilintilidir” dedi.
Ekologlar: “Ulusal Konsey’in yeniden işletilme prosedürü daha baştan yanlış yoldaydı. Katılımcı sayısının azaltılması, gündeminin kısıtlanması gibi şartlar bahanedir.”
ELAM: “Ulusal Konsey’e, Başkan’ın mecliste temsil edilen siyasi parti başkanlarına mektup aracılığıyla koştuğu şartlar ile katılmak kimseye yakışmaz. Konsey’in işleyişiyle ilgili her türlü karar Konsey toplantısında, siyasiler önünde alınmalıdır” dedi. 


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.