Diyalog Gazetesi

Uzman gelecek

GÜNEY

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi karar üretmeye çalışıyor

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin, ikinci toplantısını gerçekleştirdiği ve toplantıda, Kıbrıs sorununun çözümünden sonraki yeni Anayasa konusunun ele alındığı haber verildi.
Haberi veren Simerini gazetesi, yeni kurulan Komite’nin Kıbrıslı Türk ve Rum üyelerinin “yeni federal devlet içerisinde yer alacak iki kurucu devletteki kadınlar ve erkeklerin eşitliğini tam anlamıyla güvence altına alacak” bir yeni federal anayasa konusunu ele aldıklarını yazdı.
Elde ettiği bilgilere göre, Komite’nin meydana getirilmesinin Kıbrıs Türk tarafının önerisi olduğunu ileri süren gazete, eski Lefkoşa Havalimanı bölgesinde gerçekleştirilen dünkü ikinci toplantıya, iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in katılmadıklarını belirtti.
Komite’nin toplantılarının bundan sonra da müzakereciler olmadan gerçekleştirileceğini kaydeden gazete, ele alınan konular hakkında dün resmi bir açıklama yapılmadığını, çünkü şimdilik sürmekte olan diyalog konusundaki detayların yayınlanmasından kaçınıldığını öne sürdü.
Gazete, Komite’nin bir sonraki toplantısının 26 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini de ifade etti.
Gazete, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin çalışmalarının odak noktasında, bir barış ve cinsiyet eşitliği kültürü meydana getirilmesinin yanı sıra, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla geçmişin yaralarının iyileştirilmesinin de bulunduğunu belirtti.
Yeni anayasada, kadınlarla ilgili olumsuz referans noktası teşkil edecek herhangi yasal bir metin yer almamasının talep edileceğini yazan gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, önümüzdeki Eylül ayı başında, BM’den tanınmış bir Anayasa Hukuku uzmanının yeni anayasanın meydana getirilmesine yardımcı olmak için Kıbrıs’a geleceğini ve bahse konu Teknik Komite’nin de bu uzmanla görüşeceğini kaydetti.

Türk tarafında zorluklar

Gazete, KKTC’de, sosyal demokrat alandaki siyasi partilerin, politikadaki cinsiyetçi eşitliği gerçek anlamda ileriye götürmelerine rağmen, kadın ve erkek eşitliği meselesinin, Kıbrıs Türk tarafında büyük zorluklara sahip olduğunun görüldüğünü de öne sürdü.
Gazete, Komite’nin dünkü toplantısında, “Kıbrıs Türk toplumundaki çoğu kız çocuğunun yalnızca ilkokul eğitimi aldığı ve orta eğitime gönderilmediğinin” ortaya konulduğunu da ileri sürdü.
Gazete, bu konunun, Yunan dilinin Kıbrıs Türk Orta Eğitim kurumlarına da seçmeli ders olarak girmesi gerektiği konusunda fikir alışverişi yapılması sırasında ortaya çıktığını, çünkü Türkçenin hali hazırda Rum tarafında seçmeli ders olarak okutulduğunu kaydetti.
Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, geçmişte Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında meydana gelen “katliamlar ve başka şiddet olaylarından ötürü”, psikolojik travma geçirmiş ailelere ilişkin, geçmişin yaralarının iyileştirilmesi konusunun da Komite’de görüşülmeye başlandığını savundu.
Gazete, Komite’nin bu faaliyeti çerçevesinde, “Güney Afrika prototipinde bir psikolojik arınma süreci” uygulanmasının talep edilmesi için, müzakerecilere ve bunun uzantısı olarak da liderlere bir öneri yapılmasının ele alındığını da ekledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.