Diyalog Gazetesi

Uzlaşıyı AB sağladı

GÜNEY

Haspolat suyunun yüzde 70’i Rumların, yüzde 30’u Türklerin

 Haspolat bölgesindeki arıtma tesisinden çıkan suyun paylaşılması konusundaki uzlaşmazlığın 13 yıl sonra AB’nin müdahalesi üzerine sonlandığı bildirildi.
Haspolat’ta her yıl 10 milyon metreküp su üretildiğine işaret edilerek, yüzde 70 Kıbrıs Rum toplumu, yüzde 30 da Kıbrıs Türk toplumu için olacak şekilde paylaşım yapılmasına karar verildiği savunuldu.
Fileleftheros gazetesi, AB’nin müdahalesinin ardından Haspolat’taki atık su tesisinde işlenen suyun paylaşım ve kullanımının yolu açılana kadar aradan 13 yılın geçtiğine ve 100 milyon metreküpten fazla suyun kaybedildiğine işaret etti.
AB’nin müdahalesinin ardından suyun nasıl kullanılacağı ve işlenmiş suyun Rum tarafına nakli için boruların nerden geçeceğiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini kaydeden gazete, daha önceden de yazdığı üzere Türk askerinin, borular kışlasının altından geçtiği için planlamaların hayata geçirilmesine tepki gösterdiğini iddia etti. 
İki tarafın, Kıbrıs Rum tarafına işlenmiş suyun yüzde 70’ini alması, Kıbrıs Türk tarafına da üretilen suyun yüzde 30’unun kalması konusunda anlaşmaya vardığını (ve bunun nihai düzenleme olacak gibi görüldüğünü) öne süren gazete, suyun, sadece iyi kalitesinden dolayı değil, (Kıbrıs Rum tarafının) tuzlu su artıma tesislerine olan bağımlılığı azaltarak ve tasarruf sağlayarak tarımsal amaçlı da kullanılacağından “altın” değerinde kabul edildiğini yazdı.
Haberde, Haspolat suyunun yıllardır Kanlıdere’ye oradan da denize aktığı da belirtildi.
Haspolat’taki iki toplumu tesisin 2004 yılında 5 milyon 800 bin metreküp suyla üretime başladığını ve 2011 yılına kadar toplamda 60 milyon metreküp su üretildiğini vurgulayan gazete, 2011 ve sonrasında tesisin yılda 10 milyon metreküp su ürettiğine işaret etti. 
Gazete kaybedilen su miktarının, Kuri barajının 115 milyon metreküp olan doluluk oranına yaklaştığına da dikkat çekti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.