Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Mormenekşe sıkandalının iyice aydınlatılması için, Başsavcının daha ileri araştırmalar ve sorgulamalar yapacağını söyledi.
Hasikos, Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’ya ait, Larnaka’ya bağlı Mormenekşe (Dromolaksia) köyünde bulunan arazinin, Rum Telekomünikasyon Dairesi (CYTA) Emeklilik Fonu tarafından yasadışı şekilde satın alınması olayını araştırmak için kurulan Araştırma Komitesi’nin tamamlanan raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Hasikos, Mormenekşe skandalı konusundaki rapora atıfta bulunarak, varılan noktada olayla ilgili olarak başka kişilerin de sorumlu olduğunu ifade etti. CYTA Yönetim Kurulu’nun, yetkili organ olarak, en azından son beş yıldaki faaliyetlerini araştırması gerektiğini belirten Hasikos, Araştırma Komitesi’nin raporundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hasikos, Araştırma Komitesi’nin rapor içerisinde yönlendirmelerde de bulunduğunu belirterek, Komite’nin, kendisi tarafından değil, Rum Bakanlar Kurulu’nun kararıyla atandığını anımsattı.
Mormenekşe skandalı konusunda 10 kişinin tutuklandığını ifade eden Hasikos, bu konunun su Trbet yüzüne çıkması amacıyla Başsavcının daha ileri araştırmalar ve sorgulamaları ileriye götüreceğini söyledi.
AKEL’den suçlama
Bu arada, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’u, Araştırma Komitesi’nin kurulmasından önce, kamuoyu önündeki açıklamalarıyla, sonucu peşin hükme bağlamakla suçladı.
AKEL açıklamasında, ayrıca Araştırma Komitesi tarafından izlenilen süreçlerin, bazı durumlarda uygulanmadığını, örneğin, hakkında suçlama bulunan kişilerin ifade vermek için Komite’ye çağrılmadığını, bununla birlikte tanıklar konusunda da seçici davranıldığını ifade etti.
Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, hükümetin, Mormenekşe skandalına müdahil olanları, KİT’lerin yönetim kurullarına atayarak bu kişileri ödüllendirdiğini belirtti ve konuyu araştırması için Başsavcılığa çağrıda bulundu.
Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi de, raporu dikkatlice incelediklerini belirterek, Başsavcıdan raporu ayrıntılı ve dikkatli bir şekilde incelemesini beklediklerini ifade etti.
Araştırma Komitesi’nden şikayet
Bu arada Alithia Gazetesi’ne göre, Mormenekşe skandalını araştıran Araştırma Komitesi’nin raporun ötesinde, Rum Bakanlar Kurulu’na yönelik dipnotunda, Komite’nin gerekli personele sahip olmaması nedeniyle ciddi işleyiş sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.
Araştırma Komitesi, Komite için görev yapan birinci sekreterin, büroda sürekli olarak yer almadığını ve çalışmadığını, ikinci sekreterin bilgisayar kullanmayı bilmediği ve Komite için kullanılabilir bir yerin bulunmadığı şeklinde şikayette bulundu.