Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üzerinde mutabık kaldığı ve çözüm müzakerelerinin başlamasını sağlayan ortak açıklamaya, dıştan olumlu tepkiler gelmeye devam ediyor. Rum gazeteleri, BM Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere, Rusya ve Yunanistan’ın ortak açıklama konusundaki görüşlerine yer verirken, bazı gazeteler Rusya’nın açıklamasının soru işareti yarattığını kaydetti.
BM Güvenlik Konseyinin ortak açıklamayı selamladığını ve en kısa zamanda müzakerelerde ilerleme yaşanmasını beklediğini aktaran Fileleftheros Gazetesi, Güvenlik Konseyinin, sergiledikleri “siyasi liderlikten” ötürü, liderleri kutladığını yazdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise, açıklamasında, ABD hükümetinin, BM’nin iyi niyet misyonu himayesindeki Kıbrıs aidiyetli sürece yönelik desteğini teyit etti ve ABD’nin, herhangi uygun bir şekilde, taraflara yararlı olanı bulmalarında yardımcı olmaya istekli olduğunu yineledi.
İngiltere: “Ortak açıklama çözüme yönelik önemli bir adım”
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında İngiliz Avam Kamarasını bilgilendirdiği yazılı açıklamasında, liderlerin mutabık kaldıkları ortak açıklamanın, verimli müzakereler için çok iyi bir zemin teşkil ettiğini ifade etti.
İngiltere’nin Kıbrıslıların çözüme ilişkin çabalarına tam desteğini yineleyen Hague, bunun Kıbrıslılar yanı sıra, bölgeye ve Avrupa’ya da yararı olacağını ifade etti.
İngiltere Başbakanı David Cameron’un mesajını da yineleyen Hague, mutabık kalınan ortak açıklamanın ileriye yönelik önemli bir adım teşkil ettiğini, aynı zamanda kalıcı ve kapsamlı bir çözümün sağlanması için gerçek bir fırsat sunduğunu kaydetti.
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ise, liderler arasında mutabık kalınan ortak açıklamaya değinerek, Kıbrıs halkının, geleceğiyle ilgili kritik kararları elinde tutmakta olduğunu söyledi.
Venizelos, Kıbrıs halkı tarafından kabul edilebilir bir çözümün, gerçek anlamda BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve AB normlarına dayanması gerektiğini de ifade etti.
Venizelos açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, esaslı güven yaratıcı önlemlerin süratli bir şekilde uygulanmasına dair önerilerinin kabul edilmesinin, adada başka bir ortam meydana getirilmesinde etkili olabileceğini de sözlerine ekledi.
Rusya: “Çözüm reçetelerine hayır”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukashevich ise açıklamasında, Moskova’nın, Kıbrıs’ta BM himayesinde gerçekleştirilen toplumlararası müzakerelerde, zaman takvimlerine ve çözüm reçetelerine karşı olduğunu açıkladı.
Rusya, liderlerin ortak açıklamayla ilgili “önemli kararını” selamladığı açıklamasında, müzakerelerle ilgili uygun dış şartların sağlanmasının gerekli olduğu ve bu şartların da her türlü dış baskıdan ve zaman takviminden veya çözüm reçetesi dayatma girişiminden arındırılmış olması gerektiğini belirtti.
Alithia Gazetesi, Moskova’nın müzakerelerde zaman takvimleri ve çözüm reçeteleri empoze edilmesine karşı olduğunu beyan etme ihtiyacı hissetmesinin soru işaretine neden olduğunu yazarken, Haravgi de, Kıbrıs sorununda istikrarlı prensipler muhafaza etmekte olan Rusya Dışişleri Bakanlığının ise karşı tarafta olduğunu ve söyleminin batılı ülkelerden farklı olduğuna dikkati çekti.