Diyalog Gazetesi

Rumlar farklı seçenkeleri inceliyor

GÜNEY

Kıbrıs sorunu Rumların doğal gaz program ve planlamalarını etkilemiyor

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum hükümetinin hidrokarbon konularındaki planlarının Kıbrı ssorundaki gelişemelerden etkilenmediğini söyledi.

Doğal gaz ve Kıbrıs konusunu ayrı tutan Rum yönetiminin, İsrail’in konumunu belirlememesi nedeniyle, terminal dışında iki seçeneği incelediği belirtildi.

Rum Hükümetinin doğal gaz konusunda kara terminali inşa etme hedefine bağlı olduğu, ancak Mısır ve yüzen tesis (FLNG) gibi seçenekleri de incelediği haber verildi. Tüm bu planlar bir tarafa, 2014 sonlarından itibaren sondajların gerçekleştirileceği de bildirildi.

Fileleftheros Gazetesi, Rum Hükümetinin, doğal gaz konusunda kara terminali inşa etme hedefine bağlı olduğunu, ancak başka senaryoları da incelediğini yazdı.

Afrodit’te teyit edilen ilk miktarlarla (terminalin) ilk türbininin faaliyete geçmesiyle ilgili yabancı uzmanlarca hazırlanan 16 alternatif senaryodan sürdürülebilir bir çözüm çıkmadığına işaret eden gazete, bu nedenle Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, bir yandan İsrail’in doğal gazını Güney Kıbrıs’a aktarma yönündeki niyetlerine netlik kazandırmak, diğer taraftan, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki süreçlerle ilgili bir sonraki adımlar ve yeni yatakların keşfi için çalıştığını belirtti. Gazete aynı zamanda 12’nci parselden süratle para kazanmak için alternatif senaryoların da ortaya konduğunu kaydetti.
Habere göre önceki gün Rum Meclisi Ticaret Komitesi üyelerine enerjiyle ilgili tüm konularda bilgiler veren Lakkotripis, Rum Hükümetinin, terminal hedefine bağlı olduğunu, ancak yüzen tesis ve Mısır’daki birimlerde sıvılaştırılmak üzere Mısır’a muhtemel boru hattı döşenmesi gibi başka iki teknik-ekonomik senaryo üzerinde daha çalıştığını söyledi.
Yoğun hareketlilik
Lakkotripis’in anlattıklarına dayanarak Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde araştırma izinleri olan şirketlerin programlarına göre gerek 2014 sonu, gerekse 2015 yılında Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde yoğun araştırma faaliyetlerinin olacağını kaydeden gazete, araştırmaların doğal gaz sıvılaştırma kara terminalinin inşasının ileri götürülmesi için belirleyici olacağını, çünkü “Afrodit” yatağıyla terminalin sürdürülebilir olmayacağını belirtti. Gazeteye göre Lakkotripis, ENI’nin 2014 yılında dört sondaj gerçekleştireceğini, Ekim ayında da Noble’ın platformunun gelmesinin beklendiğini ifade ederek, Noble’ın terminale ve Afrodit ve İsrail’deki Leviathan parsellerindeki yatakların toplamının değerlendirilmesiyle ilgilendiğini söyledi.

Kasulidis İsrail’e yolcusu Özümüzdeki günlerde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, terminal inşası kararıyla ilişkili olan Leviathan yatağının değerlendirilmesi konusunda İsrail’in niyetlerinin mümkün olduğunca netleştirilmesi çabasıyla İsrail’e gideceğini de haber veren Lakkotripis, Rum Hükümetinin, Lübnan, İsrail ve Mısır ile müşterek istifade anlaşmaları için müzakerelerde bulunduğunu ve Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine saygı duyduğunu söylediği bu ülkelerle ilişkilerin mükemmel olduğunu ifade etti.
Güney Kıbrıs’ın kendi doğal gazını elde edene kadar daha ucuza elektrik üretilmesi için doğal gaz tedarik edeceği, “ara çözüm” olarak adlandırılan süreçle de ilgili bilgi veren Lakkotripis, bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü, açılan ihaleye önemli derecede ilginin olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorunundan etkilenmiyor

Lakkotripis, “Rum Hükümetinin planlarının Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden ne kadar etkilendiği” sorusu karşısında, Hükümetin planlanmaları ve seçenekleriyle ilerlediğini belirterek, planlamalarının etkilenmediğini belirtti.
Rum Enerji Bakanı Lakkotripis, Kıbrıs sorununda doğru bir çözüm olursa Rum Hükümetinin seçeneklerinin de büyüyeceğini ifade etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.