Diyalog Gazetesi

Rum iç siyasetei karıştı

GÜNEY

Rum siyasi partileri ekonomi ve Kıbrıs konusunda görüş ayrılığına düştü. Özelleştirmeler ve Eroğlu-Anastasiadis anlaşması, koalisyonu, siyasi güçleri ve sivil toplum örgütlerini böldü. DİKO hükümetten çekilmeye hazırlanıyor

“Pandora’nın Kutusu”nu açan, Rum Bakanlar Kurulu’nun –DİKO’lu bakanların çekimser kaldığı- KİT’leri özelleştirme yasa tasarısı oldu. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, tasarıda değişiklik hazırlığındayken, AKEL, EDEK, Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı grup halinde saldırdı. Kıbrıs sorununda ise Papadopulos, Anastasiadis’e yeniden saldırarak, onu, önceki geceki basın toplantısında söyledikleriyle halkı yanıltmakla suçladı; Rum Başkanlık Köşkü de Papadopulos’u, Anastasiadis’in görüşlerine saygı göstermeye çağırdı.
Nikolas Papadopulos, “Başkan halkı yanıltıyor” ifadesini kullanırken, EDEK, “Anastasiadis-Eroğlu ile uzlaştığı metni süslemeye çalışıyor” dedi. Ekologlar, “Anastasiadis karayı gri hatta beyaz göstermeye çalıştı” suçlaması yaptı. Vatandaşlar İttifakı, “Anastasiadis imza attığı belgeyi bir daha okusun” ifadesini kullandı. AKEL, “Müzakerelere destek vermemiz, açık çek de verdiğimiz anlamına gelmez” açıklaması yaparken, DİSİ ve Euro.Ko Anastasiadis’in izahatından memnun kaldı.


DİKO’nun tutumu haftaya netleşecek

Simerini Gazetesi, DİKO-Anastasiadis ilişkilerinin bir fiskede yıkılacak kadar kırılgan olduğunu, Kıbrıs sorunundaki baş döndürücü gelişmelerin ardından DİKO liderliğinin hükümetten çekilme adımlarını hızlandırdığını ve DİKO parti organlarının önümüzdeki hafta, parti liderliğinin çekilme tutumu netleşmiş şekilde toplanacağını yazdı.
Gazeteye göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Yürütme Bürosu’nun bütün gelişmeleri masaya yatırmak üzere muhtemelen Salı günü toplanıp kendisinin ve diğer mücadele arkadaşlarının yaptığı hükümetten çekilme teklifini görüşeceğini açıkladı. Çekilme teklifinin içeriğiyle ilgili detay vermekten kaçınan Papadopulos, konu görüşülene kadar sabredilmesini istedi.
Gazete, DİKO’nun hükümetten çekilme adımlarından birinin de, Papadopulos’un tavsiyesi üzerine, kabinenin DİKO’lu üyelerinin KİT’lerin özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’ndaki oylamasına katılmamaları olduğu yazdı.

 

Papadopulos ile sözcü vekili sürtüştü

 

Anastasiadis’in önceki gece düzenlediği basın toplantısında söylediklerinden dolayı Papadopulos ile Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos arasında kamuoyu önünde sürtüşme yaşandı. Papadopulos, Anastasiadis’in basın toplantısında ortaya koyduğu tezleri sert bir dille eleştirerek, ortak açıklamayla ilgili ifadelerinin yanıltıcı olduğunu söyledi. Viktoras Papadopulos ise, siyasi söylemi olgun bir topluma ve demokrasiye yakışır bir siyasi kültür düzeyinde tutmaya çağırdı.
Viktoras Papadopulos, Anastasiadis’in DİKO Başkanı’nın farklı görüşlerine saygı gösterdiğini belirterek, Nikolas Papadopulos’un küçümseyici ifadelerinin Nikos Anastasiadis’in şahsını değil Rum Yönetimi Başkanlığı kurumunu zedelediği uyarısında bulundu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.