Diyalog Gazetesi

Özlü aşamaya hazırlık

GÜNEY

Haziran ayına kadar Maraş ve AB’nin rolü konusunda açıklama bekleniyor

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin ikinci aşaması, Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Güney Afrika’dan dönmesinin hemen ardından başlayacak.

Rum gazeteleri, müzakerelerin ikinci aşama hazırlıklarına ilişkin haberlere yer verdiler. Alithia gazetesi, müzakerelerin ikinci aşamasının, 6 Mayıs’ta başlayacağını ve bunun, iki tarafın tezleri arasındaki anlaşmazlığa köprü kurulması çabasıyla ilgili olduğunu belirtti.

İ kinci aşamanın, özlü olarak da addedildiğini zira müzakerelerin üçüncü aşamaya-al ver sürecine- geçip geçmeyeceğinin veya tüm çabanın başarısızlığa uğrayıp uğramayacağının ikinci aşamanın sonucuna bağlı olduğunu belirten gazete, BM’nin, her iki tarafla işbirliği içerisinde, ikinci aşama konusunda, müzakerelerin nereden başlayacağı, bunu hangi konuların takip edeceği ve hangilerinin sona kalacağına dair yol haritası belirlemek için müzakerecilerin Güney Afrika’dan dönmesini beklediğini yazdı.
Bir diplomatik kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, BM’nin, kısa bir zaman dilimi içerisinde görüş birliklerini sağlamak ve dinamik ile iyi ortamı muhafaza etmek amacıyla ekonomi, AB gibi kolay konularda iki taraf arasındaki anlaşmazlıklara köprü kurulması ile çabanın başlamasını istediğini ifade etti.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, “çift” olarak addettiği (tarafların alıp verecekleri konular) konuların eş zamanlı/ paralel ele alınması gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.
Habere göre aynı diplomatik kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, katı bir zaman takvimi önceden belirlenmeksizin, Haziran ayına kadar iki önemli gelişmenin beklendiğini, ilkinin güven yaratıcı önlemlerle ilgili olduğunu ifade etti.

 

Öncelikleri Maraş


Kıbrıs Rum tarafı için ilk önceliğin, kapalı bölge Maraş’ın açılmasına yönelik adımların, bir diğer deyişle, BM uzmanlarının bölgeye girmesi ve ilk aşamada şehrin durumunu kaydetmesi olduğunu yazan gazete, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılmasının ardından yapmış olduğu açıklamada, Maraş konusunda da “taahhütte bulunduğunu” anımsattı.
Kıbrıslı Türklerin ise mayınsızlaştırma istediğini ve bu taleplerinin de kabul edileceğini düşündüklerini yazan gazete, Haziran ayına kadar beklenen bir ikinci gelişmenin ise, AB’nin süreçteki rolünün netleştirilmesi konusu olduğunu belirtti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.