Diyalog Gazetesi

Ortak tavır

GÜNEY

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın katıldığı Kahire zirvesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Suriye’deki askeri harekât kınandı

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında 7’ncisi Kahire’de gerçekleştirilen üçlü zirve sonrasında ortak deklarasyon yayımlandı. Türkiye’nin “Doğu Akdeniz’deki ve Suriye’deki faaliyetleri nedeniyle bölge açısından tehlike” diye nitelendirildiği deklarasyonda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri “kınandı ve derhal sonlandırılması” talep edildi. 

Rum basını zirve sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi’nin açıklamalarına yer verdi.
Fileleftheros “Türkiye’ye Suçlama… Kahire Üçlüsü Akdeniz ve Suriye’deki Operasyonları Kınadı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, deklarasyonun içeriğini yayınladı.
Gazeteye göre deklarasyonda “Doğu Akdeniz’deki deniz bölgeleri içerisinde artan tansiyondan endişe” belirtildi. Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi ve kıta sahanlığı içerisindeki faaliyetleri kınandı. Türkiye’nin yeni sondaj faaliyetlerinin de sözde “Kıbrıs MEB’i ve uluslararası anlaşmalar tahtında sınırlandırılan deniz bölgeleri içerisinde olduğu” öne sürüldü ve Türkiye’nin faaliyetleri “yasadışı” diye nitelendirildi. Bölgede militarizasyonun artışının, Akdeniz’deki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit etmekte olduğu” iddiasıyla “kaygı” belirtildi. 
Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na da değinilen Mısır deklarasyonunda, Türkiye’nin Suriye toprağı içerisinde “yasadışı ve düzensiz askeri faaliyette bulunduğu, Suriye’nin birliğinin ve demografik yapısının ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiği, Türkiye’nin Suriye’nin demografik yapısını bozmaya çalıştığı” iddia edildi.
Enerji konusunda ise Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın, aralarındaki işbirliğini doğal gaz arama ve nakil konusunda bir dizi işbirliğiyle takviye etme iradesinin ortaya konulduğu deklarasyonda , hidrokarbon keşfinin, bölgesel istikrar ve kalkınmaya katalizör olabileceği görüşü ortaya konuldu.

Diplomatik kanallar kullanılacak

Ortak basın toplantısında konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “tehdit altında değil, yaratıcı bir diyalog perspektifleri yaratacak bir ortamda yapıcı görüşmeler yapılmasına uygun dayanak olması şartıyla müzakerelerin yeniden başlaması hedefi ile BM Genel Sekreteri ile üçlü görüşme öncesinde, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdim” dedi, şunları ekledi:
“Türkiye’nin son kabul edilemez faaliyetleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmış ve ruhsatlandırılmış parselleri içerisinde arama sondajları yapma niyeti, ortamı bozmakla kalmıyor gerilimi tırmandırıyor, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ve uluslararası hukuku en kaba şekilde ihlal ediyor. Muhataplarıma, Türk ihlallerinin sona ermesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını kesintisiz kullanmasına mutlak saygı olması için elimizdeki bütün diplomatik imkanları tüketmede (kullanmada) kararlı olduğumuzu anlattım. Mısır ve Yunanistan liderlerine, Ortak Deklarasyon’da da kaydedildiği gibi Türk meydan okumaları karşısında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verdikleri güçlü destek ve dayanışma için teşekkür ederim.”
Mısır Devlet Başkanı El Sisi, Rum yönetiminin Kıbrıs sorununun “barışçıl halli için yürüttüğü faaliyetlere” tam destek belirtti, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon ve BM kararları temelinde adil ve sürdürülebilir çözüm” bulunmasına destek beyan etti, her üç ülkenin de Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasından yana olduğunu söyledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.