Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterini Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “bilindik eşit mesafe taktiği” izlediği, İngiltere’nin ise Türkiye’nin yanında yer aldığı haber verildi.
Fileleftheros gazetesi: “İngiltere Oyun Kurmak İstiyor – Espen Barth Eide Güvenlik Konseyi’nde Baskılı Sorularla Karşılaştı” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere’nin New York’ta, Türkiye’ye arka çıkarak, Kıbrıs sorununda kendi oyununu kurmaya ve Eide’nin Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde kendi kurallarını empoze etmeye çalıştığını iddia etti.
Gazete, Eide’nin de Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde Türkiye’ye, Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki faaliyetlerine ilişkin arka çıkarak “eşit mesafe taktiği” yürüttüğünü iddia ederek, Eide’nin bilgilendirmesinde “olayların kronolojisine değindiğini ve yorum yapmaktan kaçındığını” öne sürdü.
Habere göre, Eide, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde ilan ettiği Navtex ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerine ilişkin Güvenlik Konseyi’ne “Kıbrıs Rum tarafının olaya hukuki, Kıbrıs Türk tarafının ise siyasi açıdan baktığını” söyledi.
Eide ayrıca, “Ya Navtex iptal edilecek ve sondajlar duracak ya da her ikisi de devam edecek” şeklinde konuştu.
Gazete, Eide’nin bu ifadesinin Güvenlik Konseyi’nin birçok üyesini “şaşırttığı” iddiasında bulunurken bazı sorulara yanıt olarak ise Eide’nin, “adadaki iki tarafın da statükoya karşı ve müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduklarını, bu yönde niyetlerini dile getirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını” söylediğini yazdı.
Eide ayrıca, “taraflara orantısız baskı olmaması gerektiğinin” de altını çizdi.
Gazete, Rusya, Fransa, Ürdün Yeni Zelanda, İspanya ve diğer ülkelerin temsilcilerinin “olumlu değerlendirmelerde bulunduklarını” İngiltere ve ABD’nin ise “aynı yelpazede tutum sergilediklerini, yalızca ABD’nin, müzakerelerin uygun ortamda devam etmesi gerektiğini belirterek, farklı tutum ortaya koyduğunu” yazdı. Gazete, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ise Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasının büyük bölümünde “mayınsızlaştırmaya” değindiğini, kayıplar konusunda da kısa bir değerlendirme yaptığını iddia ederken, Buttenheim’in neredeyse başka hiçbir konuya değinmediğini öne sürdü.