Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Türk tarafının tek taraflı olarak Maraş’ı açmasına izin verilmeyeceğini, bu konuda hukuki ve siyasi girişimlerin devam ettiğini söyeledi.
Alithia gazetesi Hristodulidis’in konu hakkında yaptığı açıklamalara yer verdi.
Hükümetin, Kıbrıs sorununa ilişkin Türk tarafının faaliyetlerine ilişkin gelen bilgileri dikkatlice takip ettiklerini söyleyen Hristodulidis, belirli faaliyetler üzerinde çalışmalar yapıldığını ve tamamlanır tamamlanmaz açıklanacağını belirtti.
Hristodulidis, kapalı bölge Maraş’ın açılmasına ilişkin faaliyetin, hiçbir durumda güven yaratıcı önlemlere dayanmayacağını savundu.
1979 Doruk Anlaşması’nın ilgili paragrafının yanı sıra 1984’teki 550 sayılı karar ve 1992’deki bir başka karara atıfta bulunan Hristodulidis, bunların belirgin şekilde kapalı Maraş’ın, BM’ye verilmesi gerektiğinden söz ettiğin savundu.
Hristodulidis, bir gazetecinin, kapalı bölge Maraş’ın Türk idaresi altında açması durumunda Maraş göçmenleri karşısında ne tavır alınacağına ilişkin soruyu yanıtında, Rum Yönetimi’nin, Maronitlerle ilgili Türk tarafının açıklamasından itibaren görüşünü net olarak ortaya koyduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Kasulidis’in de açıklamaları bulunduğunu kaydeden Hristodulidis, Maraş ile ilgili bir açılım sözkonusu olması durumunda da doğal olarak görüşlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.
Hristodulidis, kendilerinin sorumluluk sahibi bir hükümet olduğunu ve Rum halkına görüşlerini açıklayacaklarını ifade etti.
BM’nin açıklaması
Alithia gazetesi aynı haberinde, BM’nin, Türk tarafının tek taraflı faaliyetlerde bulunmasına ilişkin açıklamasına da yer verdi.
Habere göre BM Genel Sekreteri'nin Basın Sözcü Vekili Farhan Haq, bir soru üzerine, her iki tarafça kabul edilecek güven yaratıcı önlemlerin memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
Haq, Maraş’ın açılmasına ilişkin geçmiş yıllarda BM’de planların bulunduğunu ancak konu üzerinde herhangi bir anlaşmanın olmadığını ifade etti.
Frahan Haq, her iki tarafın yeni önlemleri inceleme ihtimaline açık olması durumunda bunun, olumlu bir gelişmeyi teşkil edeceğini ancak ne yapmak istediklerinin görülmesi gerektiğini de belirtti.
Omiru devrede
Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis eski Başkanı Yannakis Omiru, yaptığı açıklamada, Rum hükümetinin, Türk tarafının Maronitlerin köylerine dönmesi açıklamasının ardından BM Güvenlik Konseyi’ne derhal başvurmasında fayda bulunduğunu söyledi.
Omiru ayrıca karşı önlemlerin incelenmesi ve uygulanması için de hükümete çağrıda bulundu.
EDEK ise açıklamasında, BM Genel Sekreteri'nin Basın Sözcü Vekili Haq’ın kapalı Maraş konusundaki açıklamasını yorumladı. BM’nin yapması gereken şeyin, ek güven yaratıcı önlemlerin görüşülmesinden önce, BM’nin ilgili kararları temelinde, kapalı Maraş’ın, BM himayesinde, yasal sakinlerine verilmesini talep etmesi ve ileriye götürmesi olduğu ifade edildi.