Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin Crans-Montana zirvesinde kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini, bu görüşünü BM Genel Sekreteri’nin atadığı geçici danışman Jane Holl Lute’a da ileteceğini söyledi.
Fileleftheros gazetesi “İkinci Crans Montana’yı İstiyor – Anastasiadis Müzakerelerin Kaldığı Yerden Devam Etmesini İstiyor – Crans Montana’ya Dönüş” başlıkları altında verdiği haberde, Rum Anastasiadis’in RİK’e yaptığı açıklamalara ve Fransa’nın kurtuluş günü sebebiyle Fransa Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamalara geniş yer verdi.
Anastasiadis RİK’e yaptığı açıklamada, müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden ve Guterres çerçevesinin 6 unsurunun, ayrı ayrı değerlendirilmeyip paket şeklinde kullanılarak devam etmesi görüşünü taşıdığını belirtti.
Anastasiadis’in bu görüşünü, 23 Temmuz’da Lute’la yapacağı görüşmede dile getireceğini vurgulayan gazete, Anastasiadis’in Lute’un dikkatine getireceği bir diğer konunun ise Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) hareketleri olacağını iddia etti.
Habere göre Anastasiadis, yapacakları görüşmede Luta’a, “Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın MEB’inde girişeceği her türlü kışkırtmanın çözüm müzakerelerini etkileyeceği” uyarısında bulunacak.
Öte yandan gazete, Anastasiadis’in dün akşam, Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliğinde Fransa’nın milli günü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada da Kıbrıs sorununa değindiğini yazdı.
Anastasiadis konuşmasında, BM Genel Sekreteri tarafından atanan Lute’un BM Genel Sekreteri’nin, müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli koşulların var olup olmadığını tespit etmesini sağlamak amacıyla temaslarda bulunacağını söyledi.
Anastasiadis, “Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin, Genel Sekreter’in çerçevesinin altı noktası ve özellikle de güvenlik-garantiler ve askerler konularında olumlu yanıt vermelerini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal edecek eylemlerden uzak durmalarını umut ediyorum” şeklinde konuştu.
Dönüşümlü Başkanlık konusu
Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Dönüşümlü Başkanlığı 20 Yıl Önce Kabul Ettik! – Anastasiadis: Garanti Anlaşmaları Olmadığında Çözüm Bulunur” başlığı altında verdi.
Anastasiadis, “Kıbrıs Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı 20 yıl önce kabul ettiğini” söylerken, Rum Ulusal Konseyi’nin 2005 yılındaki tutanaklarına atıfta bulunarak “o dönemin başkanı Tasos Papadopulos’un, 2004 Referandumu sonrasında BM’ye verilmek üzere hazırlanan belgede dönüşümlü başkanlığa, planın dengesini etkileyecek olması sebebiyle değinmeyeceğini söylemişti”dedi.
Akıncı’yla görüşmelerinde kendisinin, “Kıbrıs’ın gerçek bir devlet olacağı garanti altına alınmadığı sürece dönüşümlü başkanlığı kabul etmediğini” belirten Anastasiadis, “çapraz ve ağırlıklı oyun Dimitris Hristofias’ın başarısı olduğu” iddiasında da bulundu.
Habere göre Anastasiadis, müzakerelerin devamına onay vermelerinin tek şartının Türkiye’nin Guterres çerçevesini kabul etmesi olduğunu belirterek “Bizim gibi Türkiye de olumlu karşılık verirse, girişim başlatmak Genel Sekreter’e bağlıdır” şeklinde konuştu.