Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta , Genel Sekreter Ban Ki Moon’un yanı sıra, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin temsilcileri ve çok sayıda devlet adamıyla görüşmelerde bulundu.
Amastasiadis’in gündem maddersinde ilk sırası, Maraş konusunun aldığı ve Türkiye’ye bu konuda baskı talep ettiği bildirildi.
Filleftheros’un haberine göre Anastasiadis, Ban’la görüşmesinde “tezlerini yineleme ve Kıbrıs sorununun çözümü için hazır olduklarını ve kararlılıklarını ifade etme fırsatı bulduğu için çok memnun olduğunu” belirtti. Anastasiadis, “Müdahiller derken, sadece Kıbrıslı Türk vatandaşlarımıza değil Türkiye’ye de açıkça değindik” şeklinde konuştu.
Anastasiadis, Ban’ın ise, görüşmede kendisine, “ilk aşamada yeni özel danışmanı aracılığıyla, ardından da, orantılı ilerleme olması durumunda bizzat kendisinin yardım etme ve katkıda bulunmaya hazır ve kararlı olduğunu ilettiğini” de belirtti.
Beş daimi üyeyle yemekte biraraya geldi
Gazete, Anastasiadis’in, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesinin temsilcileriyle yemekte bir araya geldiğini belirtti.
Habere göre Anastasiadis, beş daimi üyenin kendilerini büyük bir dikkatle dinlediklerini ve müzakerelerin şu anki aşamasında meydana gelen olaylara ilişkin gerçeklerin ortaya çıkması açısından görüşlerini belirttiklerini söyledi.
Anastasiadis beş daimi üyeye, “Kıbrıs sorununun farklı konularını, karşılaştıkları sorunları ve karşı taraf işbirliği yaparsa, siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu bir devlet aracılığıyla ülkenin birleşmesi ve işgal ordularından kurtulmasını sağlayacak bir çözüme en kısa sürede ulaşabilmek için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdiğini” vurguladı.
‘Türkiye için ilk sınav’
Gazete, “Maraş Türkiye İçin İlk Sınav” başlığı altında verdiği bir başka haberinde ise, Anastasiadis’in New York temaslarında kapalı bölge Maraş’ın açılması konusunun da gündeme geldiğini yazdı. Kapalı bölge Maraş konusunun, gerek Ban’la gerekse ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle gerçekleştirilen görüşmelerde gündeme geldiğini; Ban ve Kerry’nin, Maraş konusunun Kıbrıs sorununda önemli bir atılım olmaya aday olduğunu düşündüklerini ancak topun Türkiye’nin ayağında bulunduğunu iddia eden gazete, Maraş’ın iadesine karar vermenin Türkiye’ye bağlı olduğu görüşünün hakim olduğunu savundu. Kerry’nin Anastasiadis’le görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü istediği ve bunda samimi olduğu görüşünü ilettiğini iddia eden gazete, Türkiye’nin ise New York temaslarında, Kıbrıs sorununda, dolayısıyla da kapalı bölge Maraş konusunda herhangi bir adım atacağı sinyalini vermediğini öne sürdü.
Sisi ile görüştü
Gazete, bir diğer haberinde ise, Anastasiadis’in New York temasları çerçevesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ve Lübnan Başbakanı Tammam Salam’la görüştüğünü, görüşmede ağırlıklı olarak enerji alanında işbirliği ve terörle mücadele konularının ele alındığını yazdı.
Gazete, Anastasiadis-Sisi görüşmesinin ardından ortak yazılı açıklama yapıldığını ve açıklamada Sisi’nin bu yıl sonuna kadar Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesi konusunda uzlaşıya varıldığının duyurulduğunu yazdı.
Gazete, Anastasidis-Sisi görüşmesinde tarafların, Doğu Akdeniz’de doğalgaz yataklarının bulunmasının önemine dikkat çekerek, bölgede barışa ve istikrara hizmet edecek daha büyük bir işbirliğinin katalizörü olabileceğini vurguladıklarını yazdı. Açıklamada, iki liderin ülkeleri arasındaki işbirliği ilişkisini daha da güçlendirme kararı aldıkları belirtilirken Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin görüşmede, “Türkiye ve Katar’ın bölgede olumsuz müdahalede bulundukları ve bu taktiğin kabul edilemez olduğu” görüşünü dile getirdiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Anastasiadis ve Sisi’nin, Kıbrıs sorunu ve çözüm müzakereleri, Mısır’daki siyasi değişiklik, Orta Doğu’daki gelişmeler ve gerek bölgesel, gerekse uluslararası alanda güvenlik konularını ele aldığı vurgulandı.
Lübnan’a silah yardımı
Gazete, Lübnan Başbakanı Salam’ın da Mısır’la aynı çizgide hareket ettiğini ve ülkesinin İslam Devleti örgütüyle mücadelede Güney Kıbrıs’ın desteğini beklediğini dile getirdiğini yazdı. Gazete ayrıca, Salam’ın ilk kez, Lübnan’a terörle mücadelede “silah sağlayacağı” için Güney Kıbrıs’a teşekkürlerini ilettiğini de belirtti. Alithia gazetesi ise, silahların önümüzdeki günlerde Lübnan’a teslim edileceğini yazdı.