İtalyan ENI şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) sondaj çalışmalarını, önümüzdeki Ağustos ayında hızlandıracağı bildirildi.
Bunun, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e eşlik etmekte olduğu İtalya ziyaretindeki temaslarında ortaya çıktığını yazan Alithia gazetesi, İtalyan şirketi yetkililerinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden ve ABD Başkanı Barack Obama’nın açıklamalarından cesaret aldığını bildirdi.
Habere göre, Roma’da gazetecilere açıklama yapan Lakkotripis, ENI şirketinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Obama’nın açıklamasından cesaret almasından ötürü, MEB’deki araştırma faaliyetlerini hızlandıracağını söyledi. Bazı formalitelerin ardından, şirketle, Vasiliko’da bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi için karşılıklı anlayış memorandumu imzalanacağını ifade eden Lakkotripis, memorandumun hazır olduğunu, üzerinde mutabakata varıldığını ve geriye, önümüzdeki günlerde imzalanması için Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gibi, bazı formaliteler kaldığını kaydetti.
Bu memorandumun, şirketin Rum Yönetimiyle, Kıbrıs’ta bir kara terminali inşa edilmesi için işbirliğinde bulunma konusundaki niyetini gösterdiğini dile getiren Lakkotripis, şirketin, Kıbrıs sorununda meydana gelen son gelişmelerden ve özellikle de Obama’nın açıklamasından cesaret aldığını yineledi.
“Enerji haritasında değişiklikler”
Kathimerini Gazetesi ise, İsrail’in, doğal gazın piyasalara dağıtımında LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) yerine başka bir teknoloji kullanması halinde, Yunanistan ve Rum kesiminin gözden geçirdiği başka senaryolara yer verdi.
Gazete, İsrail’in doğal gaz yataklarını işleten İsrailli şirketlerin, doğal gazın piyasalara dağıtımı için CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) teknolojisini kullanma olasılığını araştırma kararının, Güney Doğu Akdeniz’in geniş bölgesindeki jeopolitik dengelerde, yakın gelecekte, Atina ve Rum kesiminin enerji ve jeopolitik planlamalarına net etkisi olacak yeni koşullar meydana getirmesi ihtimali bulunduğunu kaydetti.
CNG teknolojisinin, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) teknolojisi ile rekabet içerisinde olduğunu kaydeden gazete, İsrailli web sitesi GLOBES’da yer alan bir habere dayanarak, geçtiğimiz Mart ayından bu yana doğal gaz çıkarılmakta olan İsrail’in Tamar parselinin ortaklarının, aralarında Rum kesimi, Yunanistan ve Türkiye’nin de bulunduğu piyasalara, 15 milyon dolarlık doğal gazı Edeltech şirketi aracılığıyla CNG teknolojisi kullanılarak satmayı tartıştığını aktardı.
Boru hattı ve terminaline gerek yok!
Bu teknolojinin İsrail için bariz avantajlara sahip olduğunu, çünkü bu teknolojiyle doğal gazın taşınması için boru hattı ve terminale gerek olmayacağını belirten gazete, dolayısıyla bunun Atina ve Rum kesiminin enerji konusundaki planlamalarını etkilediğini kaydetti.
Yunan tarafının, gelişmeleri ilgiyle izlediğini yazan gazete, İsrail’in ise, bir süreden bu yana, enerji yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili olarak kendisine özellik sağlayacak bir çözümü tercih ettiğini açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.