Diyalog Gazetesi

Ne asker, ne garanti

GÜNEY

Rum liderinin, referans şartlarıyla ilgili mektubunda, Türk tarafının kabul edemeyeceği maddeler var

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Anayasa, Güvenlik ve Doğal Gaz Konusunda Farklı Yaklaşımlar” başlıklı haberinde Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Guterres’e gönderdiği mektuba yer verdi.

Gazeteye göre, Rum lider, belge-notunda “Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında da belirlendiği üzere siyasi eşitliğe sahip olacak olan iki kesimli iki toplumlu bir federasyona dönüşmesine yol açacak çözüme varılmasının, Kıbrıs Rum kesimi için mutlak bir öncelik teşkil etmeyi sürdürdüğünü” öne sürüyor.
Anastasiadis ayrıca “Kıbrıs’ın tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlıkla birlikte, çağdaş, işlevsel bir Avrupa devleti olarak yeniden birleşmesi için tarafların 2014 yılında vardığı mutabakata da” işaret ediyor.
Gazete, Anastasiadis’in belge-notunda “bütün konuların ve öncelikle de Kıbrıslıların topraklarındaki yabancı askeri birliklerin, aynı zamanda şiddet tehdidi veya kullanımı olmadan bağımsız bir ülkede yaşama arayışlarının da masada olduğu; Crans Montana konferansında ne olup bittiğini kayda geçirdiğini” de aktardı.
Belgeye göre Anastasiadis “güvenlik ve garantiler başlığındaki ilerlemenin, kapsamlı bir anlaşmaya varılmasının, aynı zamanda iki toplum arasında güven tesis edilmesinin temel bir bileşen teşkil ettiğini” de vurguladı.
Anastasiadis belgede, Rum kesiminin gerek Crans Montana konferansı, gerekse özlü müzakereler gerçekleştirilmesi için bugüne kadar takip eden şeylerle ilgili çaba ve niyetlerini de kayda geçirdi.
Gazeteye göre, Anastasiadis belge-notunda şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Lute’un Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret ve liderlerin Berlin’de BM Genel Sekreteriyle yapacakları görüşmenin bekleyişi içerisinde, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bir anlaşmaya varılmasına ilişkin güçlü taahhüdümü; bütünlüklü ve özlü müzakerelerle ilgili detaylar konusunda bir mutabakata varılması için, Crans Montana konferansı formunda gayri resmi bir konferansa katılmaya hazır olduğumu yineliyorum.”
Anastasiadis, son olarak, BM Genel Sekreteri ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini, BM ilke ve değerleriyle uluslararası hukukun koruyucusu olarak Türkiye’ye “yasadışı faaliyetlerine son vermesi ve kışkırtıcı faaliyetten uzak durması” çağrısında bulundu. Rum lider ayrıca, Türkiye’nin müzakerece sürecinin iki toplumlu boyutlarıyla ilgili olumsuz müdahalelerde bulunduğunu iddia ederek, bunun son vermesi için güçlü bir tutum benimsenmesini istedi.

Akıncı: Fırsat kaçırıldı

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise kendi belge-notunda “Crans Montana’daki başarısızlık konusunda Rum kesimini suçladığını ve tarihi bir fırsatın kaçırıldığına işaret ettiğini” yazdı.
Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Akıncı belge-notunda, garantiler-güvenlik aynı zamanda hidrokarbonlarla ilgili ortak komite kurulması konusundaki “bilindik tezlerine” de atıfta bulundu 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.