Diyalog Gazetesi

Nakil üssü Yunanistan

GÜNEY

KKTC’yi ve Türkiye’yi müzakere masasında oyalayan Rum Yönetimi, doğal gaz ve elektrikle ilgili üç büyük projeyi AB’nin Ortak Çıkar Projeleri listesine ekletti

 Kıbrıs Türk tarafını ve Türkiye’yi müzakere masasında bekleten Rum Yönetimi’nin, diğer yandan doğal gaz ve elektrikle ilgili üç büyük projeyi Avrupa Birliği’nin (AB) Ortak Çıkarlar Projeleri listesine dahil etmeyi başardığı bildirildi.
Bu durumda, Rum tarafının daha önce Yunanistan ve Mısır’la yapmış olduğu anlaşmalar AB tarafından da onaylanmış oldu. Çmözüm öncesinde gerçekleştirilen bu girişimler, çözüm sonrasında Türkiye’yi doğal gaz üssü olmaktan dışlamış oluyor ve çok daha pahalı bir yöntemle Yunanistan önemli bir merkez haline getiriliyor.
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Enerji Haritası Değişiyor” başlıklı haberinde Rum Yönetiminin, doğal gaz ve elektrikle ilgili üç büyük projeyi AB’nin Ortak Çıkar Projeleri listesine ekletmeyi başardığını yazdı ve bunları şöyle sıraladı:
a) NSI East Electricity (Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa’da Kuzey-Güney elektrik enerjisi bağlantısı) olarak bilinen öncelikli Elektrik Enerjisi koridoru. Hadera (İsrail)-Vasiliko (Güney Kıbrıs) bağlantısının 2018’de, Vasiliko’nun Girit’teki Korakia (Yunanistan) bağlantısının da 2022’de tamamlanması bekleniyor.
b) Doğu Akdeniz Hattı (EastMed Pipeline) olarak bilinen Güney doğal gaz nakil koridoru. Boru hattı Güney Kıbrıs’ın deniz alanından başlayıp Girit üzerinden Yunan kara alanına uzanacak. Bu boru hattı Güney Kıbrıs ile Komisyon’un Doğu Akdeniz’deki doğal gazı Avrupa pazarına ulaştırmak üzere anlaştığı önceki iki (East-Med DEPA/Trans Med Kıbrıs) paralel hattın birleştirilmesidir (EastMed Pipeline projcet). Hattın işlemeye başlamasıyla ilgili yürürlükteki tarih 2021’dir.
c) Eurasia Interconnector olarak bilinen İsrail-Kıbrıs-Yunanistan (denizaltı elektrik kablo) hattı. İsrail’in Hedara bölgesinden başlayıp Yunanistan’ın Attiki bölgesine kadar uzanacak bin 518 kilometre uzunluğunda denizaltı kablo hattıdır. 329 kilometresi İsrail-Güney Kıbrıs, 879 kilometresi Kıbrıs-Girit (tamamlaması beklenen tarih 2019) ve 310 kilometresi Girit-Yunanistan (tamamlanması beklenen tarih 2018) arasında olacak.

Zengin yataklar

Fileleftheros “Yataklarla İlgili Veriler” başlıklı bir başka haberinde, 6’ncı parselin Leviathan ve “Afrodit” yataklarıyla jeolojik benzerlik gösterdiğini, ihale kapsamındaki 8 ve 10 numaralı parsellerin de Mısır’ın devasa doğalgaz yatağı Zor’un devamı olabileceğini yazdı.
Gazete Rum tarafını 3’üncü tur hidrokarbon ruhsat ihalesi ilanına 6, 8 ve 10 numaralı parsellerle ilgili analitik belgeler, jeolojik haritalar ve sismografik bulguların yönelttiğine dikkat çekerek özetle şunları yazdı:
“Veriler arasında, Ankara’nın, bir bölümünün kendi kıta sahanlığı içerisinde bulunduğunu ilan ettiği 6’ncı parseldeki jeolojik veriler büyük çapta önemli jeolojik oluşuma işaret ediyor, bütün veriler de Afrodit’tekilerle örtüşüyor.
Üçüncü tur kapsamında olan diğer parsellerle (8 ve 10) ilgili jeolojik veriler Zor ile aynıdır, Eratosthenis boyunca ve Levantin havzası sınırlarına kadar uzanan doğal gaz içermesi muhtemel jeolojik oluşumlar içeriyor.
Yine, gelecek ay Noble’den Kıbrıs’ın eline geçecek olan 12’nci parsel (Afrodit yatağı dışında) de yakın gelecekte ilgi odağı olacak.3’üncü turda seçilecek şirketlerle ruhsat anlaşmalarının 18 Ocak 2017’de imzalanması planlandı.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.