Diyalog Gazetesi

‘Nahoş sürpriz’

GÜNEY

Yunanistan’ın Kıbrıs elçisi İliasd Fotopulos, Crans Montana konferansını değerlendirirken, Kıbrıs Türk tarafının oynaması gereken rolü oynamadığını söyledi

Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi İlias Fotopulos, görev süresinin sona erecek olması nedeniyle Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği özel röportajda, “Crans Montana’da Kıbrıs sorununu çözmedik ama çözülmez olmadığını saptadık” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının Crans Montana’daki tavrını “nahoş sürpriz” diye niteleyen Fotopulos, “görüşleriyle aktif bir Kıbrıs Türk tarafı beklerdim” dedi. Fotoğulos, şunları ekledi:
“Maalesef algı, Kıbrıs Türk tarafı oynaması gereken rolü oynamadı, sadece Türkiye’nin görüşlerini takip etti ve kendi otonom siyasi söylemini ortaya koymadı şeklindeydi. Kıbrıs’ın kendi siyasi söylemi vardı. Yunanistan’ın kendi tezleri ve bu meseleyi çözmek istiyorduk. Bunlar hoş zamanlar değildi. Bir anlaşmaya varabileceğimizi umduğumuz son gece de hoş değildi. Saatlerce müzakere ettikten sonra aniden anlaşma olmadı.”

Yeni sürece hazırız

Söyleşisinde, özellikle Crans Montana süreci üzerinde duran Fotopulos, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa ilişkin yeni bir sürece katılmaya hazır olduğunu, geriye kalanın sadece Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında üçlü görüşme tarihinin kesinleşmesi olduğu görüşünü ortaya koydu.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “diyaloğa hazır olduğunu” öne süren Fotopulos, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da benzer irade ortaya koyması umudunu dile getirdi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Rum Yönetimi’nin tek yanlı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği bölgedeki Türk faaliyetlerinin durması için koordineli ilerlediğini söyleyen Fotopulos, Avrupa Konseyi’nin Türkiye hakkındaki yaptırımları konusunda ise “birlikte olduğumuz için başardık” dedi. 
Fotopulos, Yunan heyeti üyesi olarak katıldığı Crans Montana sürecine değinirken “çözüme çok yaklaştık ancak Türkiye uygun kararları almaya hazır değildi” dedi. Fotopulos, şunları ekledi:
“Biz, Kıbrıs sorununun çözümü hedefiyle iyi hazırlanmıştık. Genel Sekreter Antonio Guterres’in, prosedürün kazanımı olan 6 maddelik çerçeveyi sunmasını başardık. Çok yakınlaştığımızı düşünüyorum ancak zamanın Dışişleri Bakanı Nikos Kocias aracılığıylaYunanistan Cumhuriyeti ve Başkan Nikos Anastasiadis aracılığıyla Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından harcanan çabalara rağmen Türkiye, anlaşmaya varabilmemiz için uygun kararları almaya hazır değildi.” 
Crans Montana’dan hayal kırıklığıyla ayrıldıklarını kaydeden İlias Fotopulos, hayal kırıklıklarının Kıbrıs sorunu çözülmez olduğundan değil, çözemediklerinden kaynaklandığını belirtti. Fotopulos, “Bir müzakere taktiği dersiydi. Bu deneyim gelecekte kullanılacak” ifadesini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.