Diyalog Gazetesi

Maraş’ın kararı verilecek

GÜNEY

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun karar üretememesi AİHM’in gündemine alındı

 Üç Rum’un KKTC’deki eski mallarıyla ilgili dostane anlaşmaya varılmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) sonuç alıcılığı ve Maraş içerisinde söz sahibinin Evkaf olduğu Türk argümanı ile ilgileneceği haber verildi.
Alihtia “AİHM Evkaf Talepleriyle İlgili de Görüş Belirtecek” başlıklı haberinde , AİHM’in kısa süre önce, ortak nitelikleri TMK’nın uzun ve sonuç alıcı olmayan prosedürleri olan 3 Rum başvurusuyla ilgili kendi görüşünü Türkiye’ye ve Rum yönetimine ilettiğini, bunların “Kiriakidis- Türkiye’ye karşı”, “K.V. Mediterranean Tours Limited-Türkiye’ye karşı” ve “Theodora Panayi ve Eydoksia Stavru-Türkiye’ye karşı” isimli davalar olduğunu yazdı.
Habere göre Yoannis Kiriakidis’in avukatlığını yapmakta olan Kıbrıslı Türk avukat Murat Hakkı, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, binlerce Rum göçmeni ilgilendiren, TMK’nin tazminat ödememesi ile ilgili sistemli sorunu söz konusu olduğundan söz etti ve müvekkilinin 2017’den beridir ödeme beklediğini söyledi.
Gazete Hakkı’nın, KKTC’de TMK’nın tazminat ödememesi durumunda kullanılabilecek çare bulunmadığını, geçmişte bakanın makam otosunun haczedilmek istendiğini ancak başarılamadığını ve AİHM’e başvurunun, uluslararası hukuka uygun hareket etmesi için TMK’ya bir baskı yöntemi olduğunu söylediğini yazdı.
Gazeteye göre, diğer iki başvuruyu (biri iade öteki kullanım kaybı tazminatı talep ediyor) ayrı ayrı yürüten Rum Avukat Ahilleas Dimitriadis de KİPE’ye açıklamasında, AİHM’in TMK’nın “sonuç alıcı olmadığını saptaması” umudunu söyledi.
Dimitriadis K.V. Mediterranean Tours isimli şirketin kapalı Maraş içerisindeki site (konut) ile ilgili talebinin, AİHM’de görülmesi halinde, hükme bağlanması beklenen Evkaf ile bağlantılı en ciddi konulardan biri olduğunu söyledi.
Türk tarafının, kapalı Maraş’ın ve kapalı Maraş dışındaki geniş bölgelerin Evkaf’a ait olduğu argümanı bulunduğuna işaret eden Dimitriadis, kendisinin bu teze tamamen karşı olduğunu, 1960 Kuruluş Anlaşması’nda Kıbrıslı Türklerin bütün taleplerinin kapatıldığını, Ksenidi-Aresti davasına da bu şekilde yaklaşıldığını söyledi.
Ahilleas Dimitriadis “Müdahil taraflar arasında haziran ayına kadar dostane anlaşmaya varılamazsa dava normal şekilde AİHM’e ilerleyecek” ifadesini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.