‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, yoğun seçim çalışmalarına ara vererek dün Suudi Arabistan’a gitti. Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1960’tan bu yana Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Ziyaretin ilk gününde Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud ile görüşen Anastasiadis’in, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yardım talebinde bulunduğu bildirildi. Kral Salman’ın, Anastasiadis onuruna bir resepsiyon düzenlediği de belirtildi.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ziyaret çerçevesinde Riyad’ta dilomatik misyon şefliğinin hizmete açıldığını söylerken, iki ülke arasında önemli ekonomik anlaşmaların imzalandığını ifade etti.
Anlaşmalardan bir tanesi iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi oırtadan kaldırıyor. Diğer anlaşma ise iki ülkenin sivil havacılık alanında işbirliği yapmasını öngörüyor.
Başarıları ve hedefleri
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Suudi Arabistan’a hareketinden bir saat önce Hilton otelinde düzenlediği basın toplantısında ise bugüne kadar gerçekleştirdiği icraatları anlatırken, geleceğe yönelik hedeflerini de ortaya koydu.
Anastasiadis, “devletin” itibarını ve para-finans alanını düzelttiğini, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin prestijini yükselttiğini”, yatırımcıların güvenini kazanarak istikrar ve kalkınma sağladığını, devletin modernizasyonu için önemli adımlar atıldığını söyledi.
“Avrupa müktesebatına tam uyumlu, gerçekten bağımsız ve egemen bir devleti gündeme getirecek çözüm bulunmasının temellerini attığını” da savunan Anastasiadis, bu noktada “ülkenin ileri doğru adımlarına istikrarla devam edebilmesi, enerji planlamalarını başarıyla tamamlaması, herkes için kapsamlı bir sağlık planı olan bir devlet olması için yapılan fedakarlıkların korunması gerektiğini” kaydetti.
Anastasiadis, 2018-2023 dönemi için planının ise, ilk beş yıllık görev süresinde yaptıklarının devamı olduğunu; “gençlik, sakatlar, çocuk haklarının korunması, rüşvetin bastırılması, turizm ve dağ köylerinin kalkındırılmasıyla ilgili faaliyetlerle ilgili 20’den fazla ulusal stratejiye dayandığını” söyledi. Şu anda Rum Meclisi’nin önünde bulunan veya yeniden çalışmaya başlar başlamaz Meclis onayına sunulacak onlarca modernizasyon yasa tasarısı bulunduğunu ekledi.
Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözüm çabaları üzerinde özellikle durdu ve “meselenin iç yönleri için diyaloğa oturmaya, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin aktif müdahiliyetiyle ön hazırlığın iyi yapılması halinde Kıbrıs’la ilgili yeni bir uluslararası konferansa katılmaya hazır olduğunu” yineledi.
Arap ülkeleriyle ilişkiler güçlendi
Rum siyasetçi, dış politikadaki hedeflerini ise şöyle sıraladı: “Bütün komşu ülkelerle ilişkileri derinleştirmek ve güçlendirmenin ötesinde Arap ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmek. AB üyesi 7 Akdeniz ülkesi toplantısına katılımları ile komşu devletlerle yapılan üçlü işbirlikleri arasında kurumsal bağ kurmak. Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ile ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek. AB’de cereyan edenlere ve ortak dış politika şekillendirilmesine katılımı artırmak. Hindistan, Japonya, Çin ve uluslararası ekonomi sisteminin önemli oyuncusu olan diğer ülkelerle ile ekonomi diplomasisi yürütmek.
Anastasiadis Hindistan devlet başkanının bu yılın ilk yarısında Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini, Japonya’nın Güney Kıbrıs’ta diplomatik temsilcilik açacağını açıkladı.
Güney Kıbrıs’ın PESCO’ya katılımı bağlamında oluşturduğu 21 savunma işbirliği üzerinde de duran Anastasiadis enerji projelerine de devam edeceğini söyledi.
Anastasiadis’in özel davetiyle Dışişleri eski bakanlardan Nikos Rolandis’in de basın toplantısında hazır bulunduğu kaydedildi.