Diyalog Gazetesi

Korkmuyorum

GÜNEY

Kozanköy’de inşaat başlatan Kıbrıslı Rum Skuridis, köydeki bazı Türklerin tepkisine karşın geri adım atmayacağını söyledi

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) kararı ile Kozan köydeki arazisine inşaat yapma kararı alan ve bu yönde çalışmaları başlatan Nikolas Skuridis isimli 78 yaşındaki Rum, köyde bazı Türklerin tepkisine rağmen, geri adım atmayacağını söyledi.

Fileleftheros gazetesine konuşan ve Rum Yönetimi’nin ilgisizliğinden şikayet eden Skuridis, 10 günden beri kuzeye geçmediğini belirterek “Durum yatışmasını bekliyorum” dedi. Skuridis, bir soru üzerine, korkmadığını ve geri adım atmayacağını belirtti.
Fileleftheros “Lapta Larnakası’na (Kozanköy) Dönerken… Nikolas Skuridis ‘Ne Korkayım? Başına Bir Şey Gelecekse, Gelecek’ Diyor” başlıklı haberde, Kozanköylü Kıbrıslı Türklerin ev inşaatına başlamasına gösterdiği tepkilere ve Skuridis’in cevabına yer verdi.
TMK’nın birkaç ay önce Skuridis’in başvurusunu inceleyerek, mülkünü iade etme kararı aldığını, KKTC makamlarının da kendisine tapu verdiğini belirten gazete, mimari projelerini sunup, ev inşaatına başlayan Skuridis’in 10 gündür KKTC’ye gelmediğini belirtti.
Gazete , Kozanköylülerin tepkileri ve bunun Güney Kıbrıs’ta haber olması üzerine korkup korkmadığı, kararını değiştirip değiştirmediği sorulan Skuridis’in “Devam etmek için, durumun yatışmasını bekliyorum. Değiştirecek bir şey yok, kararım kesin” yanıtını verdiğini yazdı.
Habere göre, Skuridis şöyle devam etti:
“Ne korkayım? Samimi olmam gerekirse, korkmuyorum. İnsanın başına bir şey gelecekse, gelir. Şu ana kadar binlerce savaşlardan ve olaylardan kurtulduysam ve şimdi gitme sıram bu durumdan dolayı geldiyse, gideyim. Önemli değil.”

Ailesi tepkili
Aile çevresinden gelebilecek tepkiler sorulduğunda ise ailesinin, Kozanköy’de ev inşa etme fikrine sıcak bakmadığını belirten Skuridis “Ama herkes kendi istediğini yapar. Kimseye bağımlı değilim” ifadesini kullandı.
Skuridis, geri dönme fikrinin, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında sınır kapıları açıldıktan ve Kozanköy’ü bir kez ziyaret ettikten sonra gelişmeye başladığını belirterek, “Gittiğimde, güven olduğunu gördüm, neden gitmeyeyim? Benim için ne farkı var? Böylece oraya gitmeye karar verdim çünkü köyümdür. İklimi güzel, sağlığıma yarıyor …”
Skuridis’in, Rum yönetiminin kendisine yönelik tavrından da şikayetçi olduğuna dikkat çekerek “Devlet beni unuttu ve sildi. Öyle hissediyorum. Hayal kırıklığı içerisindeyim. Hissettiğimi söylerim, içimde tutmam” dediğini yazan gazete, bu şikayetin, “Zararın Eşit Paylaşımı Politikası nedeniyle kendisini bir şekilde haksızlığa uğramış ve mağdur hisseden göçmen camiasının büyük bölümünün duygularını yansıttığını” vurguladı. 

Maraş’ın provası
Bu arada Politis, “Skuridi Konusu Maraş İçin Prova” başlığıyla manşete çektiği haberinde, KKTC kaynaklı basın bilgilerinin ve Ahilleas Dimitriadis gibi mülkiyet konularıyla uzun süredir ilgilenen Rum hukukçuların değerlendirmelerinin, “KKTC’nin Kapalı Maraş’ı, aşamalı olarak Skuridi modelini izleyerek yasal sahiplerine açacağı” üzerinde birleştiğini savundu.
Gazete, adını vermediği ancak “TMK’ya yakın bir kaynak” olarak tanımladığı birisinin dün Politis’e “gelecekte de, şartlar elverirse, başka mülklerin (veya bir kısmının) de Skuridi örneğinde olduğu gibi iade edileceği” yönünde açıklama yaptığını yazdı.

Foto: Skuritis
Foto altı:
Kozanköy’ün bazı sakinleri, Skuridis’in köyde ev yapmasını ve orada yaşamasını istemiyor

Skuridis “havası bana yarıyor” dediği köyünde ev inşaatına devam edeceğini açıkladı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.