Diyalog Gazetesi

Kerry gelecek

GÜNEY

Kıbrıs Türk tarafı ‘iki etnik bölge’ talep etmesi nedeniyle müzakerelerin çıkmaza gireceği iddia edildi

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla sürdürülen müzakerelerde Türk tarafının ‘iki etnik bölge’ talep edildiği iddia ediliyor. Fileleftheros gazetesi, müzakerecilerin bugüne kadar sürdürdüğü görüşmelerden çıkan sonucun, “bir kısım göçmenin geri dönüşü ve toprağın iadesiyle, iki etnik bölgenin yasallaşması” olduğunu iddia etti. Gazete, bir yandan olası bir çıkmazdan söz ederken, diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Nisan ayında Kıbrıs’a gelerek, kapalı bölge Maraş için bir “master plan” sunacağını iddia etti.
Gazete, Kıbrıs Türk tarafının ayrıca, Yönetim başlığında, “yetkilerde ve erkte güçsüz merkezi bir hükümet” istediğini savunurken Kıbrıs Türk tarafının talep ettiği çeşitli sapmaların ve “güvenlik supaplarının” tamamen otonom olan iki bölgeye ve yaşayabilir olmayacak merkezi bir devlete atıfta bulunduğunu öne sürdü.
Kıbrıs Türk tarafının “pek çok sefer yazılı olarak da sunduğu” görüşlerinin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile yaptığı görüşmelerde sunduklarından pek de farklı olmadığını iddia eden gazete, ABD’nin ise buradaki büyükelçisi aracılığıyla, müzakerelerin ilerlediği ve çözümün görünür olduğu şeklinde “farklı bir imaj vermeye çalıştığını” savundu.
 

Anastasiadis’in yol haritası

Kathimerini gazetesi ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü için gerçekçi koşulların oluşabilmesi açısından 2015 yılı sonunu takvim olarak belirlediğini iddia etti.
Gazete, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununda ciddi bir al-ver sürecine girilebilmesi için 2015 yılı sonunu öngördüğünü ve Türkiye’deki seçim süreçlerinin tamamlanmasının, Güney’in ekonomisinin olumluya dönmesinin ve Derviş Eroğlu’nun “liderlikten” ayrılıp ayrılmayacağının ortaya çıkmasının bu tarihe kadar gerçekleşeceğini düşündüğünü öne sürdü.
Gazete ayrıca, Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile 2 Nisan tarihinde Brüksel’de gerçekleştireceği görüşmede, yukarıda belirtilen düşüncelerini ve yol haritasını gündeme getireceğini,

ABD’nin ise iki yıllık bir yol haritasının faydalı olacağına inanmadığını savundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.