Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kurduğu “Uluslararası İş Danışma Konseyi (International Presidential Businnes Advisory Council/ IPBAC)”, 1982 Lübnan savaşında yıkım yaşayan Beyrut’un yeniden imarında ve mülklerin statüsü konusunda ortaya çıkan sorunların çözümünde izlenen modeli Kıbrıs için de önerdi.
Haftalık Kathimerini gazetesi “Mülkiyete Beyrut Modeli Çözüm” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun Mülkiyet başlığında çıkış yolu arayışları çerçevesinde geçen Pazartesi günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve bakanlarının, IPBAC ile görüştüğünü yazdı.
Gazete, Beyrut modeline ilişkin olarak özetle şu detayları aktardı:
“Beyrut’ta uygulanan model kapsamında önce şirketler kuruldu. Bu şirketler bir mülkün/binanın değer tespitinden sonra mal sahibine ve/veya mirasçılarına mülkte sahip oldukları mülkiyet oranına göre hisse verdi. Daha sonra söz konusu konutun inşaat / yeniden imar veya başka türlü değerlendirme çalışmalarını üstlenen yatırımcılar, mülkün veya binanın değeri ile yeniden imar maliyetini karşılaştırdı.
Yabancılardan çözümün için fazla bir finansman sağlamasının beklenmemesi gerektiği görüşünden hareketle Danışma Konseyi üyeleri, Pazartesi günkü görüşmede, Beyrut önerisi dışında, genelde Kıbrıs sorununun çözümünün finansmanı, özelde de mülkiyette ve /veya mülklerin inkişafında tazminat ödemeleri için ortaya çıkacak finans ihtiyacının karşılanması için yeni fikirler aranması gerektiğine işaret etti.”
Anastasiadis’in, Kıbrıs’ta yeni bir ekonomik model oluşturulması için kurduğu IPBAC’da Naser Saidi dışında, Shelly Porges, Economist Dergisi Yayın Danışmanı John Andrews, Amerikalı Büyükelçi Miriam Sapiro, Jonathan Ortmans ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yönetim kurulu üyesi ve CEO’su olduğu Dünya Ekonomik Forumu’ndan Roberto Bocca yer alıyor.