Diyalog Gazetesi

Kafaları karıştırdı

GÜNEY

Anastasiadis “Lute tarafından hazırlanan belgeyi Akıncı ile birlikte kabul ettik ama Ankara eklemeler koyarak bunu yıktı” diyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Lute’un, referans şartlarının belirlenmesinde başarısız olduğunu söyledi.

Alithia gazetesina göre Anastasiadis, “kendisi ve Akıncı’nın Lute’un hazırlamış olduğu nihai belge üzerinde anlaşmış ve bunu kabul etmişken, Ankara’nın yorumlar ve eklemeler ortaya koyarak bunu yaktığını” iddia etti.
Gazete, Anastasiadis’in “Türkiye’nin New York’ta da, ortaya koyduğu bu koşulların referans şartlarına dahil edilmesini istemesi halinde, Guterres’in çabasının perspektiflerinin iç karartıcı bir hal alacağı imasında bulunduğunu” da öne sürdü.
Habere göre Anastasiadis, “Diyalog istediğini ve arzuladığını, fakat Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve Maraş’taki yasadışı ve kanunsuz faaliyetleri sürdüğü müddetçe bu diyaloğa girmeyeceğini” de ifade etti.
Gazete, Anastasiadis’in açıklamalarına iç sayfadan da oldukça geniş bir şekilde yer verirken, Rum liderin, New York’tan dönüşünün, buraya gidişinden daha fazla umut dolu olmasını umduğunu belirttiğini de iletti.
Gazete “Ankara Referans Şartlarını Yaktı” ara başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Londra’da “Birleşik Krallık Milli Kıbrıs Federasyonu” üyelerine yönelik konuşmasında, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un son misyonunun “perde gerisiyle ilgili” detaylar verdiğini yazdı.

9 Ağustos görüşmesi

Açıklamasında 9 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmeye de değinen Anastasiadis, bunun beklentileri canlandıran bir umut tarihi olduğunu savundu.
“Sayın Akıncı’yla olan görüşmenin işe yaradığını itiraf etmek zorundayım” şeklinde konuşan Anastasiadis, ikisinin de referans şartları üzerinde anlaşmaya varılabileceğini söylediklerini ve bundan sonraki diyaloğun temelini oluşturabilecek olan üç şeyin belirlendiğini ileri sürdü.
Anastasiadis bunları “2014 Şubat’ındaki ortak açıklama, Crans Montana’ya kadar varılan görüş birlikleri ve 30 Haziran’da ortaya konan Guterres çerçevesi” olarak sıraladı.
“Ankara’nın son dakika ortaya koyduğu ve Lute’un çabasının tamamlanmasını engelleyen noktalara” da değinen Anastasiadis, “bunlardan birinin siyasi eşitliğin bağdaştırılması ve etkin katılım sağlanarak dönüşümlü başkanlığın ima edilmesi, aynı zamanda gerek hükümetin, gerek de yeni rejimin kurumlarının her kararına ilişkin olumlu oy olması, ikincisinin de Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik nihai sonucun ne olacağından bağımsız olarak, yeni fikirler ortaya konulması gerektiği olduğunu” iddialarına ekledi.
Anastasiadis “Benzer şartlarda veya benzer şekilde davranarak, kendisinin de diyaloğa gitmek için işgal birliklerinin çekilmesini, garantilerin sona ermesini, Maraş’ın verilmesini ve dahasını isteyebileceğini, fakat kendilerinin diyaloğun yeniden başlaması için, var olan anlaşmazlıkların müzakere masasına ele alınmasını söylediklerini” ileri sürdü. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.