Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Kıbrıs sorununun çözümünün, Doğu Akdeniz bölgesinin jeopolitiğinin merkezi bir yönünü teşkil ettiğini” ifade ederek, hidrokarbon yataklarının yeni yollar açtığını ve Kıbrıs sorununun çözümünün ve doğal gazın Doğu Akdeniz’e istikrar getirebileceiğini söyledi.
Anastasiadis, Berlin ziyareti çerçevesinde, “Alman Dış İlişkiler Konseyi” isimli düşünce kuruluşunda önceki gün “Kıbrıs’ın Olumlu Perspektifleri: Jeopolitik, Hidrokarbon ve Ekonomi” konulu bir konuşma yaptı.
Simerini gazetesine göre, Anastasiadis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin kuşkusuz “Doğu Akdeniz’in çalkantılı bölgesine belirleyici ve olumlu bir etkisi olacağını, aynı zamanda yalnızca Türkiye’nin Kıbrıs ile olan değil, AB ile olan ilişkisini de iyileştireceğini” kaydetti.
Anastasiadis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin etkilerinin, çeşitli aşamalarda hissedileceğinden emin olduğunu da ifade etti.
Anastasiadis, Güven Yaratıcı Önlemlerle (GYÖ) ilgili inisiyatife de değinerek, bu önlemlerin Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere yeni bir ivme kazandıracağını belirterek, Maraş’ın iadesinin de
Güven Yaratıcı Önlemler arasında olduğunu anlattı.
Maraş önerisinin AB gözetiminde ticaret yapılması için Mağusa limanının açılmasını içerdiğini anımsatan Anastasiadis, “bununla bağlantılı olarak, Türkiye’nin AB katılım müzakereleriyle ilgili bir miktar başlığın, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili Ankara protokolünü uygulaması koşuluyla açılacağını” ifade etti. “Bu öneriye olumlu bir yanıt ortaya çıkmasının, samimi dileği olduğunu” belirten Anastasiadis, herkesin bu önerinin uygulanmasından faydalanabileceğini savundu.
Stratejik hedef
Hükümetin stratejik hedeflerinden birinin, Rum kesiminin önceliklerinin yeniden düzene koyulması ve dış politikanın bütünlüklü bir dışa dönük yaklaşım temelinde yeniden yönlendirilmesi olduğunu ifade eden Anastasiadis, dış ilişkilerde esas hedefinin, Rum kesimine açık ve net bir dış politika kimliği kazandırmak olduğunu kaydetti.
Anastasiadis, hükümetinin bu konu hakkında odaklandığı şeyin, Avrupa’nın ortak dış ve güvenlik politikasına olumlu bir şekilde katkıda bulunmak ve “Kıbrıs’ın” coğrafik konumunun bütün perspektiflerinden yararlanmak olduğunu belirtti.
Bu denklemde, jeopolitik çerçeveyi değiştiren önemli bir unsurun, Akdeniz’deki Levantin Havzasında hidrokarbon yatakları tespit edilmesi olduğunu ifade eden Anastasiadis, hidrokarbon yataklarının bölge için yeni işbirliği yolları açtığını ifade etti.
Rum hükümetinin, Doğu Akdeniz’in enerji merkezi haline gelmesiyle ilgili önemli perspektifin hayata geçirilmesi için, Vasiliko bölgesinde doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa etme kararına da değinen Anastasiadis, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının varlığının, Avrupalı ortaklarının yararına olduğunu, çünkü bunun Avrupa’nın enerji bağımsızlığı ve güvenliğini garantileme olanağına sahip olduğunu ifade etti.
Bu ihtiyacın özellikle Ukrayna’da yaşanan son gelişmelerden ötürü vurgulandığını da dile getiren Anastasiadis, hedeflerinin, Rum kesiminin jeopolitik rolünü işbirlikleriyle güçlendirmek olduğunu dile getirdi.