Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andros Mavroyannis arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmede, müzakerelerin ilk aşamasını oluşturan tarama sürecinin tamamlandı.
Kıbrıs müzakerelerinde bundan sonra yeni bir aşamaya girilecek.
Fileleftheros gazetesi, müzakerecilerin son görüşmesinden de ortaya çıktığı üzere, tarama aşamasının tamamlandığını ve 6 Mayıs’tan itibaren, uzlaşı alanlarının tespit edilmesi için, müzakere başlıklarıyla bağlantılı tüm boyutların detaylı bir şekilde görüşülmesi ve kaydedilmesine başlanacağını, bu aşamada, görüşmeden tarafların nerede esnek olduklarının ortaya çıkacağını belirtti. Bunun, esaslı olarak al-ver aşamasının “bekleme odasını” teşkil edeceğini öne süren gazete, elindeki bilgilere dayanarak, sürecin ikinci aşamasının 10 hafta kadar süreceğini ve görüşmelerin de yoğun bir şekilde geçeceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Köprü kurucu çabaların ortaya çıkması amacıyla, bunun anlaşmazlıkların da ortaya çıkması çabasından ibaret olduğunun açık olduğunu kaydeden gazete, BM’nin Kıbrıs’taki Basın Sözcüsü Michel Bonnardeaux’un, müzakerecilerin, özlü müzakerelere başlamak için 6 Mayıs’ta yeniden görüşmek için anlaştıklarını söylediğini kaydetti.
Gazeteye göre BM, buna paralel olarak, gündemi belirlemek ve bir sonraki görüşmenin tertip edilmesi için müzakere gruplarıyla görüşmeler yapılacağını da ifade etti. Müzakerecilerin 25–29 Nisan tarihlerinde Güney Afrika’da toplantılara katılacakları da anımsatıldı.
Esneklik zamanı
Müzakere sürecinin ikinci aşamasında her şeyin iyi gitmesi halinde, bunu al-verin teşkil ettiği; Bunu da müzakerelerin 3’üncü aşamasının izleyeceğini belirten gazete, tarafların müzakere masasında esneklik göstermeleri gerekeceği zamanın geldiğine işaret etti.
Politis gazetesi de, müzakerecilerin ikinci aşamada, Kıbrıs sorununun şu an aralarında mesafe bulunan boyutlarında uzlaşmaya varma çabası içerisinde; köprü kurucu öneriler sunmaya başlamalarının beklendiğini belirtti.
Haravgi gazetesi ise, tarafların ilerlemek için “kolay uzlaşılar” olup olmadığını göreceklerini yazdı.
Simerini ise “Esas Kısma Geçiyorlar” başlıklı haberinde, tarama aşamasını tamamlayan Özersay ve Mavroyannis’in, özlü müzakerelere başlayacaklarını ve müzakerecilerin bir sonraki görüşmesinin 6 Mayıs’ta olduğunu yazdı.
Elindeki bilgilere dayanarak, Rum kesiminin müzakere masasında en önemli Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak Maraş konusunu muhafaza ettiğini, Kıbrıslı Türklerin ise al-ver sürecinde mümkün olandan daha fazlasını güvence altına almaya çalışacağını ileri süren gazete, bazı bilgilerin Kıbrıs Türk tarafının, toprak, güvenlik ve Türkiye kökenliler başlıklarıyla ilgili önerilerini sunduğundan bahsettiğini iddialarına ekledi.
Gazete, “Kıbrıs Türk tarafının ağırdan alan bir titizlikle; bunu bugüne kadar yapmadığını” da ileri sürdü.
Lillikas: Zoraki performans
Öte yandan, Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Kıbrıs sorununda zoraki bir performans gösterildiğini söyledi.
Lillikas, müzakerelerin durduğu bir sırada, BM’nin yapay bir hareketlilik yarattığını iddia etti.