Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı ve Rum Başsavcı eski Yardımcısı Lukis Lukaidis, Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini eleştirerek, buradaki hukukun çağdışı olduğu, davaların görülmesinde büyük gecikmeler yaşandığı ve yargıçların yetersiz olduğunu belirterek, 7 kanser hastasının adalet beklerken öldüğünü söyledi.
Fileleftheros Gazetesi’ne açıklama yapan Lukaidis, Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini değerlendirdi.
Son 55 yıldır adalete hizmet ettiğini ve Güney Kıbrıs’taki tüm işleyişi değerlendirebileceğini belirten Lukaidis, bir zamanlar Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini eleştirdiğini ve kendisine “adalete hakaret ediyorsun” dendiğini aktararak, bugün de aynı görüşü paylaştığını kaydetti.
Lukiadis, Güney Kıbrıs hukukunun birçok alanda çağdışı olduğunu ve hukuk sistemlerinin uygulanmaz bir hal aldığını vurguladı.
Yargı sistemiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Güney Kıbrıs mahkemelerinde ciddi sorunlar olduğuna dikkati çeken Lukaidis, “kaza mahkemelerinde önceden belirlenen duruşmanın günü geldiğinde, genellikle devam eden bir dava olduğu için görülemeyeceğinin söylendiğini” anlattı. Bunun sonucunda tanıklar ve avukatların zaman kaybettiğini, duruşma hazırlığının boşa harcandığını ve davanın özünün zarar gördüğünü ifade eden Lukaidis, davanın görülmeyeceğine dair avukatları zamanında bilgilendiren bir sistemin dahi olmadığını belirtti.
7 kanser hastası adalet beklerken öldü
Lukaidis, kendisinin 7 kanser hastasıyla ilgili bir davasının olduğunu ve ertelemeler nedeniyle tüm hastaların öldüğünü söyledi.
“Bunun sebebinin ne olduğu” sorusuna, “organizasyon eksikliği, yeterince yargıç olmaması ve bazı avukatlar gibi yargıçların seviyesinin yeterli olmaması” yanıtını veren Lukaidis, özellikle Yüksek Mahkeme’deki gecikmeler sorununun çıkmaza girdiğine dikkati çekti.
“Bazı yargıçların seviyesinin yetersiz olmasıyla neyi ima ettiğinin” sorulması üzerine de Lukaidis, Güney Kıbrıs’tan farklı adalet sistemi ve dillerde okuyan yargıçların sorunlarla karşılaşmasının doğal olduğunu belirterek, mahkemede olması gerektiği kadar iyi olmayan yargıçların bulunduğunu savundu.
Mahkemelere personel atanmasında, adayların yetenek, basiret ve kişiliğinin sıkı bir değerlendirmeden geçirilmediğini ifade eden Lukaidis, ayrıca aday yargıçların özel bir eğitime tabi tutulması gerektiğini kaydetti.
Lukaidis, yargıçların sadece kıdem kriteriyle terfi etmesinin dezavantaj olduğuna işaret etti.
Yyoannidis:Yargıçların suçu yok
Rum Barolar Birliği Başkanı Doros Yoannidis ise Güney Kıbrıs’ta adalet dağıtımında görülen gecikmelerden kurumları sorumlu tutarak, yargıçlar ve avukatların bu konuda herhangi bir suçunun olmadığını söyledi.
Güney Kıbrıs’taki yargı kurumlarının, İngiltere’deki 66 yıl önceki kurum ile aynı olduğuna da dikkati çeken Yoannidis, İngiltere’nin bunu birçok kez modernize ettiğini, ancak Güney Nerobet Kıbrıs’ta hiçbir şey yapılmadığını belirtti.