Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Kıbrıs Üniversitesi’nin, Kent ve St. Marys üniversiteleri işbirliği çerçevesinde, ne kadar Kıbrıslı Rum’un Rum idaresine döneceği ve hangi koşullar altında döneceğine ilişkin bir araştırma yaptığı belirtildi.
Haravgi gazetesi, araştırmaya bin 600 göçmenin katıldığını yazdı.
Gazete, Kıbrıs Üniversitesi öğretim görevlisi Xaris Psaltis’in değerlendirmelerine dayanarak, Rum göçmenlerin, çözüm olduktan sonra Kuzey’e, ortalama üç yıl sonra, dönme niyetinde olduğunu belirtti.
Rum göçmenlerin yüzde 51.5’nin, direkt veya dolaylı olarak mülkiyet konusundan etkilendiğini yazan gazete, yine araştırmaya dayanarak, göçmenlerin yüzde 60’ının büyük bir ihtimalle veya az ihtimalle Kıbrıs Rum idaresi altına geri döneceğini, bu oranın ise tahminlerin altında olduğunu, bu rakamın daha önceleri yüzde 80 olarak beklendiğini yazdı.
Her beş Rum göçmenden birinin, büyük bir ihtimalle ya da az ihtimalle Kıbrıs Türk idaresi altına dönebileceğini dile getirdiğini yazan gazete, araştırma sonucunda Kıbrıs Türk idaresi altına dönme niyetinde olanların profilinin de kaydedildiğini, buna göre dönme niyetinde olanların, ileri yaşta, ortalama 63 yaşında olduklarını belirtti.
Habere göre araştırma, erkeklerin, geri dönme konusunda kadınlara göre daha kararlı olduklarını da ortaya koyuyor.
Gazete, araştırma çerçevesinde “Kıbrıs sorununun çözümü durumunda hangi senaryoda yaşamak isterseniz?” şeklindeki sorunun Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara sorulduğunu, Kıbrıslı Rumların yüzde 47’sinin, saf (sadece) bir Kıbrıs Rum köyüne yerleşme, yüzde 40’ı aşkın bir oranın da barış içinde birlikte yaşama niyetinde olduğunu yazdı.
Gazete ancak, Kıbrıslı Türkler için aynı şeyin geçerli olmadığını, yüzde 81’lik bir oranın saf Kıbrıs Türk köylerinde yaşamak istediğini, bu sonuçla birlikte Kıbrıslı Rumların çeşitli senaryolara açık olduğunu, Kıbrıs Türkler açısından ise bunun söz konusu olmadığının görüldüğünü savundu.
Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkleri nasıl algıladığı sorusuna ilişkin bulguların da önemli olduğunu belirten gazete, Kıbrıslı Türklere yönelik olumsuz hislere ilişkin oranın yüzde 34 olduğuna, 2010 yılında bunun yüzde 48 civarında olduğuna dikkati çekti.