ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya yapacağı ziyaretin de ele alındığı bildirildi..
Fileleftheros gazetesi; Cohen’in; Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le, ağırlıklı olarak enerji konusu olmak üzere Kıbrıs sorunu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretini görüştüğünü yazdı.
Gazete, Cohen’in dün Anastasiadis ve Kasulidis’le gerçekleştirdiği görüşmelerde ABD’nin de, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik herhangi bir beklenti olup olamayacağın anlamak için, Rum tarafı ve Yunanistan gibi, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini beklediğinin ortaya çıktığını yazdı.
ABD ile Türkiye arasında patlak veren yeni kriz sebebiyle Rum tarafının ABD’den, Türkiye’ye Kıbrıs sorununa yönelik herhangi bir girişim gerçekleştirmesini bekleyemeyeceği yorumunda bulunan gazete, bu sebepten ötürü Cohen’in temaslarında ağırlıklı olarak ikili ilişkiler ve Güney Kıbrıs’ın bölgede üstlenebileceği rolün ele alındığını belirtti.
Habere göre, Anastasiadis-Cohen görüşmesi sonrasında açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, çok iyi geçen görüşmede güvenlik ve savunma konularının ele alındığı ifade etti.
ABD’nin Güney Kıbrıs’ın bölgede güvenlik kaynağı olduğunu kabul etmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Hristodulidis, bu çerçevede, Yunanistan hükümetiyle işbirliği içerisinde gerçekleştirilen ve Ocak ayında da gerçekleştirilmesi beklenen üçlü zirvelerin görüşmede ele alındığını vurguladı.Sex ürünleri burada,
Hristodulidis, görüşmede Güney Kıbrıs’ın bu konularda Almanya, İtalya ve Fransa gibi AB üyesi ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliğinin de gündeme geldiğini belirtirken Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise, olası bir Konferansın başarıya ulaşabilmesi için uygun hazırlığın yapılması gerektiğinin altının çizildiğini ifade etti.
Anastasiadis ile Cohen’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la gerçekleştireceği görüşmenin önemli olduğu ve bazı sonuçlara varılmasını sağlaması umudunu da paylaştıklarını vurgulayan Hristodulidis, ikili ilişkiler ve enerji konularının da görüşmede ele alındığını aktardı.
Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Hristodulidis, Cohen’in Kıbrıs sorununa ilişkin yeni bir şey iletmediğini ve Türkiye’yi kastederek, Güney Kıbrıs’ın enerji politikalarının üçüncü bir ülkenin kararlarına bağlı olmadığını, enerji planlarının sürdürüldüğünü savundu.