AKEL’in haziran ayında gerçekleştireceği olağan kurultayı öncesinde, 2018 Rum başkanlık seçimlerine yönelik müstakbel ortak veya çalışma arkadaşlarına mesajlar içeren manifesto hazırladığı, kurultay-öncesi diyaloglarını bu manifestoyla yapacağı haber verildi.
Fileleftheros’un “AKEL: İki Bölgeli Federasyon İçeriği Temelinde İşbirliği... Kurultay-Öncesi Diyalog Manifestosunda Çok Muhataplı Mesajlar” başlıklı haberine göre AKEL’in manifestosunda, Kıbrıs sorununun çözümünün, bankacılık krizi ve Troyka’nın destek memorandumu nedeniyle ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı daha da zaruri hale geldiği vurgulandı.
AKEL Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün ekonomik hareketlenme ve kalkınmayı çok kolaylaştıracağına vurgu yaptı ancak ekonomik kalkınma uğruna da herhangi bir çözümün dayatılmasını kabul etmeyeceğini belirtti.
Mücadelenin başarıyla sonuçlanması için Hristofyas hükümeti zamanında denenmiş çok boyutlu dış politikaya geri dönülmesinden yana olduğunu açıklayan AKEL’in manifestosunda özetle şunlar kaydedildi:
“Kıbrıs sorununun bütün yönlerine ilişkin yapılandırılmış tezler üzerinde çalıştık ve çözümün içeriğiyle ilgili toplumsal ve siyasi uzlaşı sağlanmasını murat ediyoruz. Bu, oluşturulacak işbirliği ve ittifakların, iki bölgeli iki toplumlu federasyonun gerçek içeriğiyle ilgili samimi anlayışa dayanmasını gerektirir. Çeşitli düzeylerde şekillenmekte olan ‘flörtlerde’ olduğu gibi, özellikle 2018 başkanlık seçimlerine yönelik cephe oluşumunda Partimizin bu anlayışının büyük bir ağırlığı vardır.
Grivas kalıntıları
Bazı milliyetçi çevrelerin üniter devlet çözümündeki ısrarı ve gevşek federasyon yaklaşımları Kıbrıs milli davası için zararlıdır. Sağ partilerdeki Grivas kalıntıları ve diğer alanlardaki gerici çevreler, faaliyetleri ile aslında 1974’te cereyan eden yıkımın tamamlanmasına katkı koyuyor.
Bugünkü hükümet büyük oranda bu çevrelerin oyuncağıdır ve Kıbrıs sorununda kabul edilebilir bir çözümü ileri götürmekte aciz kalıyor. Örtülü veya açık bu tür söylemler Türkiye’ye ve Kıbrıs Türk liderliğine, müzakerelerde yeni bir başarısızlıktan rahatsız olmak dışında her şeyi sağlıyor.
ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA İZLENECEK YOL
AKEL önümüzdeki 5 yıllık süreçte izleyeceği şu 5 tezi kurultayın onayına sunacak:
1-Kıbrıs Türk toplumunun en ilerici üyeleriyle Kıbrıs sorununun çözümü için ortak kitlesel bir barışçıl mücadele hareketi kurulması maksadıyla daha sistemli çalışma. Hareket, çözümsüzlük güçlerine ve yabancı çıkarlarla uyumlu çözüm isteyen güçlere siyasi bedel yaratmayı hedefleyecek.
2-Çoğu zaman farklı kalkış noktaları ve farklı yaklaşımlar olduğunu teslim ederek, ülkenin yeniden birleşmesi için mücadele eden ve yeniden yakınlaşma alanında faaliyet gösteren toplum güçleri arasında ittifak ve işbirlikleri oluşturmak.
3-Belirli faaliyet ve inisiyatiflerle yeniden yakınlaşma hareketinin güçlendirip kitleselleştirilmesi.
4-Milli-şovenizm politika ve ideolojileriyle ve kozmopolit liberalizm gibi faşist örgütlerle mücadele ve yeniden yakınlaşma bağlılığının güçlendirilmesi.
5-Kıbrıslılardan Kıbrıslılar için halkın çıkarına hizmet edecek çözüm baskısını tabandan yaratmak maksadıyla her iki toplumdan da halk unsurlarının değerlendirilmesi.”