Diyalog Gazetesi

Garantörlüğü bırakmaya hazır

GÜNEY

İngiliz Yüksek Komiseri Lillie, garanti anlaşmasının feshine itiraz etmeyeceklerini söyledi

İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie, ülkesinin, Kıbrıs’la ilgili prosedürlerde rol ve söz sahibi olmak istediğini açıkladı.
Maraş‘ta her ne olacaksa BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olması gerektiğini belirten Lillie, mümkün olan yegâne çözümün iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olduğunu ve tüm tarafların uzlaşması halinde İngiltere’nin Garanti Antlaşması’nın feshine itiraz etmeyeceğini söyledi.
Alithia, Lillie’nin açıklamalarını “İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie Alithia’ya Konuştu… Müzakereler Yeniden Başlarda Büyük Ölçüde Söz ve Rol Sahibi Olmak İstiyoruz” başlığıyla manşete çekti.
Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma yollarının arandığı bu dönemde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine dair tutumlarının ne olduğu sorulan Lillie “Büyük Britanya müzakere sürecini, özellikle de BM kararları temelinde iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünü desteklemeye devam ettiğini vurgulamak isterim” yanıtını verdi.
Lillie, şöyle devam etti:
“İki bölgeli iki toplumlu federasyonda ve müzakerelerin yeniden başlaması için olumlu ortam yaratılmasında odaklanmamız gerekiyor. Sayın Lute’un Kıbrıs’ı ziyareti iyi. İki liderin de referans şartlarında uzlaşmadığını biliyorum ama iki liderin Sayın Lute ile görüşmesi olumludur. Bu ilerleme konusunda ümit vericidir. Şu anda müzakerelerde ilerlemeyi daha da zorlaştıran veya ortamı zehirleyen eylemlerden kaçınılmalıdır.”
Bu sözünün doğrudan Türkiye’ye yönelik bir mesaj mı olduğu sorulduğunda ise Lillie “müzakerelerin başlamasını istediğimize dair net bir mesajdır ve Birleşik Krallık olarak bu ilerlemeyi desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Müzakereler yeniden başlarsa, prosedürde büyük ölçüde yer alacağız” ifadesini kullandı. 

Maraş konusu

İngiltere’nin BM ¬Güvenlik Konseyi daimi üyesi olması nedeniyle, Rum Yönetimi’nin Maraş konusunu Güvenlik Konseyi’ne götürmesi durumunda tutumlarının ne olacağı sorulduğunda ise, Güvenlik Konseyi’ne başvurup başvurmama veya hangi şartlarda başvuracağına karar verecek olanın Rum Yönetimi olduğunu kaydeden Lillie, “Maraş konusu Güvenlik Konseyi’nin iki kararının konusu oldu. Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’la ilgili muhtemelen bütün kararlarına atıf yapılır. Şimdi veya gelecekte, Maraş’ta her ne olacaksa Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olmasını istiyoruz” dedi.
Gazetenin “BM karlarının açıkça ihlal edilmesiyle karşı karşıyayız. Daimi üyesi olduğunuz Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali konusunda Türkiye’ye telkinlerde bulunmak niyetinde misiniz?” sorusuna karşılık İngiltere’nin birçok ülkeye yaptığı gibi Türkiye’ye de birçok telkini olduğunu söyleyen Lillie şunları söyledi:
“Bu konuyu Türkiye ile bu çerçevede görüşme fırsatımız kesinlikle olacak. Söylediğim gibi, Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmenin akıbeti, kısmen Kıbrıs’ın ne şekilde başvurmaya karar vereceğine bağlı olacak. Maraş’ta her ne olacaksa BM’ye rağmen değil, onunla işbirliğinde olmalıdır. Zannederim Maraş’ta değişikliğe Kıbrıs bile karşı değildir, yeter ki bu değişiklik Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olsun.”
Lillie, “Bu Lefkoşa’nın ve sizin teziniz, Türkiye’nin değil” şeklinde gazetecinin araya girmesi üzerine “Hayır. Dolayısıyla Maraş’ta tam olarak ne olduğunu anlamamız gerekir” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.