Diyalog Gazetesi

‘Garantisiz çözüm’

GÜNEY

Anastasiadis 119 bin Kıbrıslı Türk’e pasaport verdiklerini belirterek “özgürce istedikleri yere gidebilirler” dedi

Atina’da temaslar yapan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiaids, Ta Nea gazetesi ve Euronews kanalına yaptığı açıklamada, 119 bin Kıbrıslı Türk’e pasaport verdiklerini söyledi.

Kıbrıslı Türklerin bu pasaportlarla ‘özgürce dolaşabildiklerini’ ve ‘istedikleri yere gidebildiklerini’ belirten Anastasiadis, konuyu Kıbrıs sorununun çözümüne getirdi ve garantilerin kaldırılmasını istedi. 
Anastasiadis, müzakere sürecinde askıda kalan önemli sorunları “Garantilerin kaldırılması veya uluslararası bir birimle değiştirilmesi, yabancı askeri varlıkların aşamalı ve nihai çekilmesi ve fonksiyonel bir federal sistemin oluşturulması” şeklinde sıraladı.
Anastasiadis, “Ta Nea” gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) sondaj gemileri ve firkateynleri bulunduğu sürece Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başlamasının imkansız olduğunu iddia ederek, kapalı bölge Maraş konusunda ise BM Güvenlik Konseyi’ne gidilmesi ihtimalinden söz etti.
Anastasiadis, çözüm süreci konusunda “temkinli iyimserlik” dile getirerek “Türkiye’nin en sonunda, BM tüzüklerinde yazan uluslararası hukuk kurallarına göre davranması gerektiği anın geldiğini anlayacağı umudunu taşıdığını” ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, doğal gaz gelirlerinin komite aracılığıyla ortak idaresi şeklindeki önerisinin “Türkiye’de, Kudret Özersay’la işbirliği içerisinde hazırlanmış, Hristofyas ve Talat arasında varılmış ve kendisi ile Akıncı tarafında da doğrulanan uzlaşılara aykırı olduğu” iddiasında bulunan Anastasiadis, “Varılan uzlaşıların, Kıbrıs’ın 1982 Deniz Hukuku uluslararası anlaşması üyesi olduğunu ve öyle kalacağını öngördüğünü” belirtti.
Anastasidis, “bu uzlaşıların bir kanıtının ise, konunun Guterres Çerçevesi’nde yer almaması olduğunu” öne sürerek “Görüşülmesi gerektiği düşünülmemişti. MEB’in belirlenmesi ve olası var olan doğal kaynaklar, çözümden sonra ortaya çıkacak federal devletin merkezi hükümetine ait olacaktı. Komite önerisinin kabulü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve egemenlik haklarının ortadan kaldırılması anlamına gelir” şeklinde konuştu.
Kıbrıslı Türklerin çözümden önce doğal gaz gelirlerinden pay sahibi olması şeklinde yaptığı öneriye ayrıntılı şekilde değinen Anastasiadis, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu öneriyi de reddettiğini söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.