Diyalog Gazetesi

‘Fatih’ paniği

GÜNEY

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’in önemli bir kısmında Navtex ilan etmesi Rumları harekete geçirdi

 Türkiye’nin NAVTEX ilan ederek Doğu Akdeniz’in hatırı sayılır büyüklükteki bölgesini Eylül ayına kadar bağlaması ve Fatih sondaj gemisinin Baf açıklarına gelmesi Rum Yönetimi’ni telaşlandırarak harekete geçirdi.
Türkiye’nin “bir şey ilan ettiğinde onu gerçekleştirdiğini bir kez daha gösterdiğine” dikkat çeken Rum basını, haberi “meydan okuma” ve “boğucu çember” yorumlarıyla manşetlerine taşıdı.
Fileleftheros “Kıbrıs Boğucu Çemberde” başlığıyla manşete çektiği haberinde Türkiye Cumhuriyeti’nin “Kıbrıs’ı tamamen kontrol etme projesini ileri götürmekte olduğu”, Fatih’in sondaj için bölgede bulunmasının da Rum Yönetimi’nin enerji planlamasını engelleme ve egemenlik haklarını reddetme planlaması çerçevesinde olduğu görüşünü ortaya koydu.
Rum Yönetimi’nin, kademe kademe yürürlüğe koyacağı bir dizi tepki önlemi planladığı, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in yabancı devlet yetkilileri ve uluslararası örgütlerle direkt telefon bağlantısı içerisinde olduğu belirtilen habere göre Rum Yönetimi’nin kararlaştırdığı önlemler arasında, “sondajlarda Türkiye ile işbirliği yapacak şirketlere, bunun bedelini ödetmek” de bulunuyor.
Gazete sondajlar konusunda Türkiye’yle işbirliği yapacak şirketler aleyhine Güney’deki mevzuat tahtında “cezai prosedür başlatılmak istendiğini bu çerçevede Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin araştırmalarına müdahil olan şirketler hakkında “cezai işlem başlatılacağını” yazdı.
Rum Yönetimi’nin, yukarıda sayılanlar yanında, AB üzerinden Türkiye’ye ekonomik bedel ödetecek kararlar alınması maksatlı zemin hazırlığı yaptığı da habere eklendi.
Aynı gazete Fatih’in Baf açıklarında olduğu sırada TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bir dizi temas için KKTC’de bulunduğunun altını çizdi ve “dün akşamüzerine kadar herhangi bir açıklama yapılmadığına, Türk basınının da Fatih’in Doğu Akdeniz’de bulunması konusunda sessizliğini koruduğuna” dikkat çekti.

Anastasiadis’in tepkisi

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, gazetecilerin Fatih ile ilgili sorusuna karşılık, Güvenlik Konseyi’nin bölgede, müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına zarar verebilecek gerginlik yaratmaktan kaçınılması çağrısının hemen ertesinde Türkiye’nin Fatih’i sondaj için bölgeye gönderdiğini savundu. Türkiye’nin diyaloğun yeniden başlamasına yardımcı olmadığını savunan Anastasiadis, hükümetinin bir dizi önlem kararlaştırdığını ve bunların tamamının Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülmekte olduğunu söyledi.
Rum Dışişleri Bakanlığı, özellikle de AB çerçevesindeki bütün imkanlarını kullanarak hukuki, siyasi ve diplomatik eylemler başlattığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesi/kıta sahanlığı içerisinde hidrokarbon bulmak hedefli sondaja girişmesini kınıyoruz” denildi.
Türkiye’nin bu hareketinin Rum Yönetimi’nin sözde “egemenlik haklarını ihlal ettiği, uluslar arası hukuka ve Avrupa hukukuna aykırı olduğu ve Kıbrıs sorunundaki gerçek niyetini ortaya koyduğu” iddia edilen açıklamada, Avrupa Konseyi’nin Mart 2018 ve AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin Mart 2019 tarihli kararları hatırlatılarak “AB ve BM üyesi ve Doğu Akdeniz Bölgesi’nde aktif rol oynayan devlet olarak durumu göğüslemek için gerekli bütün eylemlerde bulunacağız” denildi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.