Rum Ombudsmanı Eliza Savvidu, 25 Kasım tarihli raporunda, Rum Nüfus ve Göçmenlik Dairesi’ne “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı almak amacıyla başvuruda bulunan Kıbrıslı Türklere haksız uygulamalarda bulunulduğunu, kendisinin söz konusu daireye gönderdiği mektuplara da cevap alamadığını belirtti.
Politis gazetesi: “Kıbrıslı Türklere Eziyet Ediyorlar – Yetkililer Ombudsman’ın Gözlemlerine Kulak Tıkıyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Ombudsmanı Eliza Savvidu’nun 2011 yılından beridir, Rum Nüfus ve Göçmenlik Dairesi’nin Kıbrıslı Türklerin vatandaşlık başvurularına yönelik sorunlu süreçlere dair ciddi tespitlerde bulunduğunu ancak ilgili makamların bu tespitleri dikkate almadıklarını yazdı.
Habere göre, Savvidu 25 Kasım tarihli son raporunda, Rum İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, kendisinin gönderdiği mektuplara yanıt bile vermediklerini vurguladı.
Gazete, Savvidu’nun raporunda Kıbrıslı Türklerin Nüfus Dairesi’ne ilişkin yaptıkları ve bazıları yıllardır çözülmeyen şikayete yer verdiğini, şikayetlerin büyük oranda Kıbrıslı Türklerin çocuklarının vatandaşlık alamamalarına ilişkin olduğunu yazdı.
Savvidu raporunda Kıbrıslı Türklerin başvurularına ilişkin sorunlu unsurları; “Kıbrıslı Türk yada Türk vatandaşların çocuklarının başvurularının değerlendirilmesi, Nüfus Dairesi’nin talep ettiği kanıtlayıcı belgeler sebebiyle yaşanan sorunlar ve Kıbrıslı Türklerin dilekçelerinin değerlendirilmesinde yaşanan haksız gecikmeler” olduğunu vurguladı.
Habere göre raporda, 14 Kıbrıslı Türk’ün başvurusuna ve yine Kıbrıs Türk kökenli olup Ürdün vatandaşı olan 18 kişinin başvurularına değinen Savvidu, Rum Nüfus Dairesi ve İçişleri Bakanlığı’nın, yasanın öngördüğü şekilde bu başvuruların çoğuna ilişkin kendisine bilgi verme konusunda ihmal ve kayıtsızlık gösterdiğini belirtti.
Savvidu, Rum makamların bu tutumunun kendisinin görevini yapmasına ve şikayetlerin zamanında aydınlatılmasına engel teşkil ettiğini vurgulayarak, Nüfus Dairesi müdürünü sorunu çözmeye çağırdı.
Savvidu, söz konusu daireye, vatandaşlık alma kriterlerini sağlamayan kişilerin, boşuna beklememeleri adına, zamanında bilgilendirmelerini ve Kıbrıslı Türk çocuklarının başvurularının değerlendirilmesi sürecinin en kısa sürede ileri götürülerek kriterlere uyanlara vatandaşlık onayı verilmesini önerdiğini ancak kendisine yapılan şikayet başvurularının devam etmesinden, bu önerilerinin dikkate alınmadığını anladığını vurguladı.
Raporunda, Ürdün vatandaşı olan Kıbrıs Türk kökenli 18 kişinin “Mihalidis ve Zavalli” avukatlık bürosu aracılığıyla yaptıkları vatandaşlık başvurularının ilerlememesine de değinen Savvidu, bu başvurulardan bazılarının 6-7 yıllık olduklarını, oysa köken gerekçesiyle yapılan vatandaşlık başvurularında yetkili dairenin sadece Kıbrıs kökenliliği doğrulamakla yükümlü olduğunun altını çizdi.
Savvidu, dilekçe sahiplerinin avukatlarının ilgili daireye yaptıkları başvuruların da yanıtsız kaldığını vurguladı.
Savvidu, Nüfus Dairesi’nin bazı başvurularda, vatandaşlık alınmasının hak edilmediği kararına vardığını ancak başvuru sahiplerini bilgilendirmediğini belirterek, dairenin bu konudaki tutumunun sebebi olarak “dilekçe sahiplerinin kökenleri sebebiyle ayrımcılık uygulanması” unsurunun gösterilebileceğini ifade etti.