Rum Yönetimi’nin, elektrik santrallerinin bulunduğu Vasiliko Limanı’nı genişletip, derinleştirip, yeni altyapılar ve modern teçhizatla takviye edeceği haber verildi.
Politis “Doğal Gaz İçin Liman… Vasiliko (2) Enerji Maksadıyla Genişletiliyor” başlıklı haberinde limanın, doğal gaz gemileri, yüzer doğal gaz sıvılaştırma tesisleri ve kuru yığın ürünü tahliye gemilerine hizmet vermek üzere Rum Elektrik İdaresi (AİK) santralinin doğusuna doğru genişletileceğini yazdı.
İlgili çevre etki inceleme raporunun Rum Liman Başkanlığı tarafından Çevre Dairesi’ne sunulduğu kaydedilen haberde çalışmaların önemli bölümünün limanın genişletilmesi için yapılacağı, bunun da Rum yönetiminin, elektrik üretimi maksadıyla 2020’ye kadar sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımına da hizmet edeceği kaydedildi.
Habere göre alınan karar, doğal gazı AİK birimlerine ulaştıracak yüzer doğal gaz sıvılaştırma tesisi gibi altyapı inşaatı da öngörüyor ancak şimdilik gaz ve LNG işleme tesisi için ihaleye çıkılmadı. Limasol–Terminal 3 (Vasiliko) Limanı AİK santralinin yaklaşık bir buçuk kilometre doğusuna konumlanıyor. Rum Çevre Dairesi internet sitesinde yayınlanan çevre inceleme raporuna göre liman genişletilerek Vasiliko elektrik santralinin önüne yeni bir iskele inşa edilecek. İskele doğal gaz gemilerine (FSRU/LNGC) ve kuru toprak tahliyesine barınak sağlayacak.
Gazete FSRU (Floating Storage Regasification Unit) tipi gemilerin sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ve gaz halinde kullanıcıya iletilmek üzere yeniden aktifleştirme (gazlaştırma) maksadıyla, LNGC tipi gemilerin ise sıvılaştırılmış doğal gazı üretici ülkeden satıcı veya kara sıvılaştırma tesisine taşımada kullanıldığını yazdı.
Neler yapılacak ?
Habere göre limanı genişletme projesi çerçevesinde yapılacak çalışmaları ize özetle şöyle aktardı:
1-önceki dalgakıranın yaklaşık 704 metre doğuya genişletilmesi.
2- yaklaşık 275 metre uzunluğunda yeni bir rüzgaraltı dalgakıran inşası.
3-gemilerin bağlanacağı yerlere 4 adet yüzer şamandıra mekanizması, 3 adet şamandıra demirleme mekanizması ve karada 4 adet şamandıra noktası inşası.
4-şamandıraların mevcut liman 3’ün kara kısmıyla bağlantısını oluşturacak bağlantı köprüleri.
5- gerek yanaşma kanalında gerek liman havzası içerisinde, uygun derinliğin (15 metre ‘CD’) yaratılması için yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda drenaj tabanı inşası.
6-Mevcut rüzgaraltı dalgakıranının yıkılması.
7-mevcut rüzgaraltı dalgakıranının yerine, kuru ürün yığının tahliyesi için yaklaşık 230 metre uzunluğunda ve 125 metre genişliğinde yeni rüzgaraltı dalgakıranı inşa edilmesi.