Kıbrıslı Rumlar, “Asrın Projesi” olarak isimlendirilen, Türkiye’den KKTC’ye denizaltından borularla su getirilimesinden oldukça rahatsız.
Politis Gazetesi, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde önceki gün, “Asrın Projesi” tartışması yaşandığını ve her ne kadar bu konuda olumlu yaklaşımlar sergilendiyse de, konunun siyasi boyutunun farklı yorumlandığını aktardı. Gazete, “Barış suyu bölüyor . Türk suyunun Kıbrıslı Türk çiftçileri zenginleştirmesinden korkuluyor” değerlendirmesini yaptı.
Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorunu, Enerji ile Deniz Politikası ve Siyasi Planlama’dan sorumlu Genel Müdür Vekilliği görevi de yapan Büyükelçi Tasos Conis, projenin Deniz Hukuku’nu, egemenliği, hak sahipliğini ve “Kıbrıs Anayasası’nı” ihlal ettiğini öne sürdü.
Habere göre Conis, Türkiye’nin “barış suyu” addettiği projenin, milli çıkarları için olumsuz bir gelişme olduğunu ve KKTC’nin Türkiye’ye olan bağımlılığını artırdığını savundu. Conis, her ne kadar proje aleyhinde girişim yapmış olsalar da ikna edemediklerini, çünkü Türkiye’nin bu projeyi, tüm adanın menfaatine olacak insani bir proje olarak kabul ettirme pozisyonunda olduğunu öne sürdü.
Rum istihbaratı da karşı
Öte yandan Rum İstihbarat Teşkiları’nın (KİP), Türkiye’nin bu tezini reddettiğini yazan gazete, Türkiye’den gelecek suyun yalnızca Kıbrıslı Türklerin ihtiyacını karşılayacak kadar olduğu konusunda Rum Meclisi’ni bilgilendirdiğini kaydetti. Habere göre KİP, Meclis’e projeyle ilgili detaylı bir bilgilendirme yaparak, 2010 yılı verilerine göre Kıbrıslı Türklerin su ihtiyacının 36 milyon metreküp olduğunu, içilebilir suyun yüzde 92’sinin de yer altı kaynaklarından temin edildiğini aktardı.
Bu olayın kuraklık yaşanmasına sebep olduğunu ve özellikle Güzelyurt bölgesindeki çiftçilerin kötü etkilendiğini belirten KİP, Türkiye’den getirilecek suyla çiftçilerin zenginleşeceği görüşünü paylaştı.
Bu durumun, Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Başkanı Panikos Hambas’ı endişelendirdiğini yazan gazete, Hambas’ın Rum zirai ürünleriyle Kıbrıs Türk zirai ürünleri arasında haksız rekabet doğabileceğini belirttiğini kaydetti.
KİP, Kıbrıslı Türk çiftçilerin boruların geçeceği bölgelerde narenciye yetiştireceğini ve 2015 yılında, suyun Mesarya bölgesine ulaşmasıyla, tarımın büyük ölçüde yaygınlaşacağı öngörüsünde bulundu.
Rum üreticiler korkuyor
KKTC makamlarının, toprağın daha zengin hale gelmesi için yapay göl oluşturulmasını planladığı iddiasında da bulunan KİP, Rum ziraatçılar arasında, su projesinin hayvancılığa, dolayısıyla da süt ve hellim üretimine de katkıda bulunacağı korkusunun yayıldığını belirtti.
KİP, projenin siyasi boyutlarına da değinerek, benzer bir projenin daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olması açısından, Türkiye’ye dünya çapında itibar kazandırdığına vurgu yaptı. KİP ayrıca, projenin tamamının Türk şirketler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının da Türkiye’ye ayrı bir prestij kazandırdığını vurguladı.
KİP, projenin KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkileri kuvvetlendireceği değerlendirmesini yaparken, Türkiye’nin, projenin insani açıdan önemli olduğu kadar, ekolojik açıdan da önemli olduğunu vurguladı.
208 eski Rum arazisi etkilenecek
KİP’e göre, “Asrın Projesi”, KKTC’de bulunan, toplam 1,35 kilometrekarelik 208 Rum arazisini etkileyecek.
Gazete, Türkiye’nin bu bölgede arazisi bulunan Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını arzuladığını iddia ederek, sözde “Mirtu” (Çamlıbel) Muhtarı Andreas Athanasios’un önceki günkü açıklamalarını anımsattı.